Kalousek varoval voliče Andreje Babiše...

17.02.2014 10:27

Exministr financí v Nečasově vládě, nyní šéf poslaneckého klubu a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro server E15.cz uvádí, že zaznamenává změnu politických poměrů a z ní plynoucí rizika, která pojmenovává jako model monarcha a model oligarcha. Opřel se i do svého nástupce, nového šéfa financí Andreje Babiše.

Kalousek varoval voliče Andreje Babiše...
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek naráží na prezidenta Miloše Zemana a šéfa hnutí ANO a nového ministra financí Andreje Babiše. Zároveň je přesvědčen, že oba zmínění si k sobě najdou cestu a uzavřou dohodu za účelem dosažení společného cíle. Uvedená rizika se poté mohou znásobit. „O to větší úkol má opozice a zbytky svobodných médií, aby tato rizika byla nasvícena a bylo na ně pravidelně poukazováno," podotýká poslanec.

Kalousek v rozhovoru pro E15.cz připouští své dvě chyby. První z nich je, že zvedl ruku pro přímou volbu prezidenta, druhou pak jeho hlasování pro vznik samosprávných krajů. „Kraje rozhodně nepřispěly k efektivní správě země. A není to vina krajských zastupitelů. Ti se pohybují v mantinelech zákona o územních a samosprávných celcích, pro který bych opravdu znovu nehlasoval," podotýká ale politik.

Úvěrová angažovanost Andreje Babiše

Kalousek nechápe, proč protikorupční organizace mlčí před faktem, že „v osobě vlastníka impéria Agrofert a ministra financí se pojí konflikt zájmů, který je přitom tak obrovský, že vytváří trvalé korupční prostředí". Za nepravdivé označuje tvrzení Babišových zastánců, že jeho aktivity budou kontrolovány. „To je nesmysl. Jsou věci, které pod žádným drobnohledem být nemohou už proto, že současný ministr financí je vlastníkem impéria, které je uvěrově angažované v řádu desítek miliard korun," je přesvědčen Kalousek.

„To znamená, že tento ministr financí má desítky miliard korun dluhů a přitom je rozhodující postavou v prostředí, v němž podnikají banky a finanční konglomeráty. Takže kdyby chtěl být transparentní, musel by všechny své úvěrové smlouvy zveřejnit. To po něm ale nelze chtít, protože tyto informace podléhají bankovnímu tajemství," pokračuje politik.

„Často říkám bohužel pravdivou větu, že vlastník Agrofertu a ministr financí v jedné osobě nebude v konfliktu zájmů jenom tehdy, když se rozhodne jít na toaletu," dodává Kalousek.

Jak z toho všeho tedy ven, ptá se server. Podle Kalouska záleží vždy jen na voličích. Ti budou mít takovou správu, jakou si zvolí. „Monarchu i oligarchu si zvolili, tak je mají. Samozřejmě záleží také na tom, aby nebyly umlčovány alternativy. To proto, aby si z nich mohli vybrat, až třeba pochopí, že sliby, kterým uvěřili, nelze splnit," říká politik.

Deziluze voličů ANO přijde. Ale ne hned

Komunální volby, které se budou konat letos na podzim, prý přinášejí hnutí ANO ještě slušné šance. Deziluze voličů prý ale nakonec stejně přijde. „Půl roku je příliš krátká doba na to, aby si i širší veřejnost všimla, že sliby této strany jsou nesplnitelné. Jistěže frustrace těch, které zlákal její populismus, přijde. Ale nejdříve po roce," uzavírá Miroslav Kalousek pro server E15.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…