Kalousek zachraňuje průšvih jménem penzijní reforma

24.06.2013 8:34

Vládou horko těžko prosazená důchodová reforma zatím připomíná fiasko. Za týden končí lhůta pro vstup do druhého pilíře a do fondů se zatím přihlásilo pouze asi 70 tisíc zájemců. Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) se snaží zachránit, co se dá. Lidem nad 35 let chce dát delší čas na rozmyšlenou.

Kalousek zachraňuje průšvih jménem penzijní reforma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem na inauguraci Miloše Zemana

Ministr v demisi chce k účasti ve druhém pilíři motivovat více lidí, připravil proto se svým resortem balíček úprav důchodového systému. "Budu navrhovat, aby se prodloužila doba, dokdy se mohou o vstupu do druhého pilíře rozhodnout lidé nad 35 let," řekl LN Kalousek.

Druhý pilíř je zklamáním také pro penzijní společnosti, které si slibovaly mnohem větší zájem veřejnosti. Odborníci původně počítali s desetinásobkem současných klientů.

Pravděpodobnější je znovuotevření dveří do druhého pilíře

Ministr hodlá novelu předložit formou poslaneckého návrhu. Vzhledem k tomu, že lhůta vyprší už koncem června, mnoho času na prosazení mu ale nezbývá. Jako pravděpodobnější se tedy jeví možnost znovuotevření druhého pilíře pro generaci 35+. "Naší povinností je pokusit se změny prosadit. Suverénem je sněmovna," připouští Kalousek.

Další komplikaci pro jeho resort představuje fakt, že v současné době vzhledem k situaci na politické scéně není vůbec jisté, zda bude vládní koalice ve stávajícím složení vůbec pokračovat. Sociální demokracie, favorit příštích voleb, od samého začátku prohlašuje, že po volbách projekt zruší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…