Kalousek zašel v Plzni na pivo a spustil: Košilatý vtip o vládě, úvaha o Babišovi a příběh z parlamentu, kde teče krev

26.09.2014 9:26

REPORTÁŽ Místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek navštívil v rámci podpory kandidátů do městského a obvodního zastupitelstva i do Senátu Plzeň. Podnikl propagační jízdu na koňmi taženém povoze a za minimálního zájmu médií i veřejnosti se pak ještě svezl na francouzském historickém kolotoči, který zdobí náměstí Republiky v předvečer akcí Evropského hlavního města kultury.

Kalousek zašel v Plzni na pivo a spustil: Košilatý vtip o vládě, úvaha o Babišovi a příběh z parlamentu, kde teče krev
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Propagační jízdu, nazvanou „Za Plzeň, jak má být. S TOP 09 na jednom voze," si užíval v doprovodu bratrů Marka a Ondřeje Ženíška a senátního kandidáta Ladislava Cabady. V podvečerních hodinách bylo připraveno tradiční setkání s veřejností v jednom z plzeňských pubů v centru města - „Politika se dělá u piva“ aneb „Na pivo s Miroslavem Kalouskem“.

Nejde o volby druhé kategorie

Především mladší lidé tu s bývalým ministrem financí diskutovali o všem možném - jeho vztahu k Plzni, reakcí na internetové diskuze či jeho koníčky a záliby. „Hlavně se snažím každému říci, aby nevnímal komunální a senátní volby jako volby druhé kategorie, jak jsou někdy vnímány. Všechny volby jsou stejně důležité, dokud jsou svobodné a demokratické. Doufám, že takové také zůstanou. Jsem rád, že zde mohu Plzeňanům doporučit osobnosti, o kterých vím, že se nebudou bát pojmenovat věci pravými jmény, i když to třeba nebude příliš populární a budou mít odvahu se poprat o to svobodné, demokratické prostředí,“ řekl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek.

Děti nám jednou pěkně poděkují…

„Běžně se lidé ptají na rozpočet. Já jim vysvětluji, že jim sice vláda tvrdí, že šetří, ale současně prudce zvyšuje výdaje. Nemůžete zvyšovat výdaje a říkat, že šetříte. Vysvětluji jim, že když vláda mluví o šetření, že mluví asi o takovém šetření, jako kdyby vám vaše milá doma řekla: Miláčku, šetřím, protože jsem koupila mnohem levnější houbičky na nádobí, a když mi to šetření tak jde, tak jsem si také koupila norkový kožich. Máme velmi úspornou domácnost. Úplně stejně šetří tato vláda. Vláda, která má plná ústa rodinné politiky, co vlastně dělá, když přidává do porodného. Nedělá nic jiného, než že si půjčí od toho dítěte v té kolébce ty peníze, které dá jeho rodičům, tváří se, že ti rodiče dostávají něco ze svého, ale oni si ty peníze půjčili jen od toho narozeného dítěte. Nedělají tedy nic jiného, než že přesouvají peníze mezi generacemi. Ta rodina v celku nezíská vůbec nic, jenom je zatížena zbytečnými úroky. Vláda tomu říká rodinná politika. To nám ty děti jednou poděkují,“ obšírněji se rozhovořil exministr financí, upíjející plzeňskou dvanáctku.

Když politik je (a není) demokrat

Na otázku, jestli je už Andrej Babiš politikem, Miroslav Kalousek opáčil, že v okamžiku, kdy vstoupil do politiky, se stal politikem. Uvažovat o tom, jestli první místopředseda vlády, předseda druhé nejsilnější politické strany ve sněmovně a ministr financí je nebo není politikem - to je samozřejmě nesmyslné. „Samozřejmě, že je politikem, i když on sám říká, že politikem není a já mu rozumím. Protože pro něj politik rovná se demokrat. Nic není Andreji Babišovi vzdálenějšího než demokratická diskuze. Demokratem on opravdu není, aspoň se tak nechová.“ K jejich hašteření, které však vrcholí až invektivami, Kalousek řekl: „Samozřejmě je lepší, když se diskuze udrží ve věcné rovině, ale myslím si, že pan Babiš vstoupil do volební kampaně s osobními útoky. Prostě oznámil veřejnosti, že jsme všichni kradli a všichni jsme všechno dělali špatně a neváhal to říkat o každém svém politickém soupeři bez sebemenších důkazů. Myslím, že tento styl toho střetu prostě nastavil on.“

Klidný Parlament aneb Nejsme na Balkáně

Přesto - nebo právě proto - se Miroslav Kalousek domnívá, že český Parlament je poměrně klidný: „Viděl jsem mnoho parlamentů... Když vezmu ty extrémy britského, sedm set let nepřerušené parlamentní diskuze, až po některé balkánské parlamenty, kde dokud si nerozbíjejí lavicemi hlavu, tak se to bere jako poklidná diskuze. Jsme takový běžný evropský standard.  Rozhodně nemám chuť, aby to bylo ještě vášnivější, ještě emotivnější. To je pro českou mentalitu na hraně,“ uklidnil přítomné a možná i potencionální čtenáře místopředseda „topky“. Podepsal pak několik svých fotografií a dal je přítomným studentkám, sem tam pronesl nějaký vtípek a po necelých dvou hodinách setkávání s několika desítkami příznivců i náhodných přítomných opustil pivnici, situovanou v plzeňském podzemí.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…