Kalouska průzkumy netrápí, dívá se prý na ně jako Adenauer. Zuzaně Bubílkové toho řekl mnohem více

21.06.2016 18:53

Hostem dnešní Kauzy dne na Rádiu Impuls byl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vyjádřil se především k aktuální politické situaci, došlo samozřejmě i na ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Kalouska průzkumy netrápí, dívá se prý na ně jako Adenauer. Zuzaně Bubílkové toho řekl mnohem více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

Úvodem se moderátorka Zuzana Bubílková Kalouska zeptala na jeho tradičně nízké preference v průzkumech veřejného mínění. „Zabývám se tím velmi málo. Pamatuji si časy, kdy těmto žebříčkům vévodili Vítězslav Jandák, Stanislav Gross či Václav Fischer,“ sdělil k průzkumům, v nichž se umísťuje na jejich chvostu, Kalousek. Podle něj, jak říkával Adenauer, pokud chcete něco prosadit, je třeba být neoblíbený.

„Jestliže necháváte problémy ve své straně vyhnít, pak nevyčníváte. Já nerad nechávám problémy vyhnít, nevyhýbám se tedy konfliktům a z konfliktů se nerodí kamarádi,“ zdůvodnil i nízkou oblíbenost mezi straníky. „Až si mě lidé nebudou přát, budu dělat něco jiného. A to se pozná ve volbách. Průzkumy jsou průzkumy,“ dodal.

Kalousek se následně vyjádřil k Babišovým slovům v Hospodářských novinách. Ten dnes řekl, že v případě, že by nezvítězil ve volbách, odešel by z politiky, neboť by neztrácel čas v parlamentu, který je jen žvanírnou. „Když se mu to hodí, je to vážená instituce. Když se mu to nehodí, je to žvanírna. Každopádně víme, že Andrej Babiš je autokrat a že parlamentem opovrhuje,“ dodal. 

„Jeho konflikt zájmů nemá v Evropě precedens. Ta kritika tomu tedy musí odpovídat. V sázce totiž není, která ideová východiska budou určovat společenskou atmosféru. Teď je v sázce model společnosti, zda zde budeme mít demokracii, nebo oligarchii,“ dodal také k Babišovi Kalousek.

Jako absurdní úvahu označil Kalousek spekulaci, že by v případě odchodu Babiše z koalice chtěl do vlády. „My jsme sepsali Seznam nesvobody a můžeme vládnout jen s někým, kdo nám jej podpoří. Menšinovou vládu bychom nepodporovali, ale nevyvolali bychom její konec,“ řekl také předseda Topky.

Závěrem se Kalousek vyjádřil také k nadcházejícímu fotbalovému utkání Česka s Tureckem na EURO. „No, vyhrajeme. Budu moc fandit, abychom postoupili do osmifinále,“ uzavřel, ale kalíšek si prý nedá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…