Kalouskova bývalá pravá ruka, člen ODS, teď podporuje Babiše, je prý třeba být střízlivý. Jeho stranická kolegyně pak ale začala řádit

03.03.2015 22:54

Evidence tržeb se stává klíčovým politickým tématem, štěpícím vládu a opozici. Ministr Andrej Babiš na návrhu, který by umožnil finančním úřadům on-line kontrolovat plátce DPH, trvá, pravicová opozice před ním bije na poplach. Vidět to bylo i v Událostech, komentářích na ČT.

Kalouskova bývalá pravá ruka, člen ODS, teď podporuje Babiše, je prý třeba být střízlivý. Jeho stranická kolegyně pak ale začala řádit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novopečený předseda hnutí ANO, Andrej Babiš

"Dopoledne na konferenci ministr odmítal výjimky, kromě těch, které byly v důvodové zprávě. A teď jsem slyšel, že už nějaké připouští,“ podivil se na úvod pořadu Radomil Bábek, prezident Asociace podnikatelů a manažerů. Pokud by bylo možné o zákoně dále jednat, akceptoval by to. Ale obává se, že Andrej Babiš kvůli rychlosti schválení debaty utne.

Jeho oponentem byl Ladislav Minčič, vrchní legislativec Hospodářské komory. "Hlavní důvod vidí HK v tom, že by se mělo srovnat dnes existující nerovné postavení podnikatelů na trhu,“ vysvětlil své sympatie k návrhu. Podle něj jsou mezi podnikateli ti, co poctivě platí, a ti v šedé ekonomice, kteří neplatí.

"Vztah komory je především charakterizován slovem opatrnost, ale na druhou stranu je třeba být konstruktivní,“ uvedl za Dlouhého komoru Minčič. Je podle něj třeba stále jednat. Redaktor se jej pak optal, jak se podpora návrhu Andreje Babiše slučuje s jeho členstvím v ODS. "Na svět je třeba se se dívat střízlivýma očima,“ objasnil muž, který v minulém volebním období byl na Ministerstvu financí druhým nejvlivnějším mužem po Miroslavu Kalouskovi.

Karel Havlíček, šéf komory živnostníků, v jiném debatním pořadu ČT uvedl, že je schopen Babišovy návrhy podpořit. Bábka to ovšem nenalomilo. "Stát opět, jako už několikrát, přenáší své povinnosti na bedra podnikatelů,“ stěžoval si. Úkolem státu podle něj je občany co nejvíce šetřit, a ne jim přidávat další povinnosti.

Podle Minčiče bývá návrh démonizován. "Svět stále více přechází k on-line životu. Takže to, co se zde děje, je jen přechod od zpětného prokazování účetnictví na prokazování on-line,“ vysvětloval vrchní legislativec z Hospodářské komory. Podle něj by měly být vyňaty nejen některé oblasti hospodářství, ale i veškerý obchod do určitého obratu. Tím by bylo uleveno podnikatelům kalibru prodavačů ovoce u silnic.

Kvůli sedmi kunám zavřeli cukrárnu

Ministr financí Andrej Babiš pak ze záznamu uvedl, že ministerstvo ztratilo dost času hledáním lidí, kteří by byli ochotní se do rázné reformy pustit. Nechce ale tlačit na čas. "Když to nestihne od prvního ledna, tak se to stihne od prvního dubna,“ řekl do kamery smířeně.

Zcela jinak to pochopitelně vidí Petr Fiala, předseda ODS. "Je to další šikana živnostníků. Pan ministr zde dlouhodobě vede třídní boj proti živnostníkům a toto je jeho další projev,“ uvedl.

V další debatě pak Aleksandra Udženija, pražská zastupitelka z ODS, trvala na tom, že jsou to pro každého živnostníka náklady navíc. Na to Jan Volný, poslanec ANO, řekl: "Jsou to náklady minimální. A poctivým podnikatelům se to vrátí, protože se narovná tržní prostředí.“

Podle Udženije je to ale spojené i s morálním znechucením podnikatelů. "Živnostníci už rok poslouchají od vašeho předsedy, jak tu kradou a neodvádí daně, přitom právě oni zde vytvářejí nejvíce pracovních míst,“ zdůraznila.

Pak připomněla, že šedá ekonomika u nás tvoří zhruba patnáct procent, což je pod průměrem celé EU, nemluvě o zemích střední a východní Evropy, kde je tento problém zásadní. Přitom důsledky mohou být zásadní. V Chorvatsku, jímž se vláda ohání, podle ní skončil každý pátý živnostník.

Poctiví podnikatelé podle Volného naopak budou mít od úředníků z finančního úřadu klid, protože ti on-line uvidí, že je tam vše v pořádku. Udženija však kontrovala zkušeností jisté cukrárny v Chorvatsku, kterou úředníci na několik dní zavřeli pro rozdíl sedmi kun, což je asi dvacet pět korun.

"Pokud to tato levicová vláda zavede, tak ODS, pokud bude u moci, to okamžitě zruší,“ slíbila nakonec zastupitelka Udženija. "My už jsme zvyklí, že každý zákon, který může něco někam posunout, ODS torpéduje,“ zakončil rozčíleně Babišův Volný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…