Kalousku, za TOP 09 kandiduje komunistický fízl, přišlo exministrovi do pošty

07.10.2014 11:40

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nyní zjišťuje, zda je pravda, že za jejich stranu kandiduje v Praze 8 bývalý „bachař a fízl“. Server Echo24.cz totiž přišel s informací, že Kalousek, známý svým posledním sporem, kdy označil komunistického poslance Ondráčka za „fízla“ a nehodlá se mu omluvit, obdržel e-mail s tvrzením, že jejich kandidát Vladislav Černý má takto problematickou minulost. Kalousek prý vše prověřuje a hájí ho tím, že má čisté lustrační osvědčení.

Kalousku, za TOP 09 kandiduje komunistický fízl, přišlo exministrovi do pošty
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

E-mail prý Kalouskovi přišel o víkendu a obdržel jej i šéf pražské buňky Jiří Vávra. Šlo o kandidáta a bývalého radního na Praze 8 Vladislava Černého, který měl podle pisatele jako bachař dohlížet na politické vězně. Vedení TOP 09 proti pronikání takových lidí do politiky ostře vystupuje. Pražská kampaň na magistrát je vedena pod heslem „Radnice plné kmotrů, komunistů, estébáků a fízlů? Prostě to nedovolíme!“.

Server uvádí celou zprávu: „Vážený pane Kalousku, nebojíte se nazývat komunistické fízly pravým jménem a chcete ochránit Prahu před komunisty a estébáky. Nevadí vám, že za vás kandiduje muž, který se před listopadem 1989 podílel na represích proti odpůrcům totality? Vladislav Černý se v Praze 8 uchází o hlasy voličů na kandidátce TOP 09, ale jako bachař a člen komunistické strany dohlížel na převýchovu politických vězňů. Landovský by o něm mohl vyprávět. I v archivech StB má krycí jméno Vychovatel. Připadá vám to v pořádku?“

Kalousek vše prověřuje

Podle zjištění serveru Echo24.cz Miroslav Kalousek okamžitě začal zjišťovat, kolik je na tom pravdy. „Dostal jsem informaci, že je vedený v seznamech StB. Začali jsme to ověřovat. Už nám předložil čisté lustrační osvědčení. A v seznamech sice veden byl, ale jako kandidát tajné spolupráce. Takových lidí, kteří o tom často vůbec nevěděli, jsou a byly tisíce. Třeba Václav Havel,“ uvedl zatím místopředseda TOP 09 a dodal, že podrobný životopis ještě dostane.

Že by jako bachař dohlížel na politické vězně, Černý rezolutně odmítá. Připustil, že byl od jara do podzimu 1989 ve straně, vstoupil prý po dlouhodobém tlaku na udržení pracovní pozice. Svou minulost přiznal spolustraníkům na přelomu let 2012 a 2013, když odcházel z místa radního na Praze 8.

Jsem vodohospodář

„Nikdy jsem nedělal bachaře, neměl jsem s touhle oblastí nic společného. Jsem vodohospodář,“ hájí se Černý. Ke své údajné spolupráci s StB Echu24.cz uvedl: „Já jsem byl na vojně vyslýchán jako třídní nepřítel, dostal jsem důtku za rozvracení politické morálky mužstva, když jsem zpíval západoněmecké písně a vyprávěl protikomunistické vtipy. Patrně si na mě poté paralelně vedli spis jako na rozpracovanou osobu. Jiné vysvětlení nemám,“ vysvětloval Černý. Po vojně podle svých slov až do revoluce pracoval jako vodohospodář a vedoucí výroby v Pražských cukrovarech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…