Kalouskův poslanec: Prezident by do Ruska neměl jezdit, dokud se nevyjasní situace na Ukrajině

02.01.2015 23:16

V pátečních Událostech komentářích diskutovali poslanci František Laudát (TOP 09), Jiří Dolejš (KSČM) a Ivan Pilný (ANO) o politických událostech, které nás čekají v roce 2015. V další části pořadu se řešila problematika společné evropské měny euro ve světle toho, že na Nový rok k ní přistoupila další země EU, Litva.

Kalouskův poslanec: Prezident by do Ruska neměl jezdit, dokud se nevyjasní situace na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Laudát kritizoval v pátek oznámenou cestu Miloše Zemana do Ruska, kde se v květnu zúčastní oslav 70.výročí vítězství nad fašismem. „Dokud nebude situace s Ukrajinou jasnější, neměl by prezident do Moskvy jezdit,“ uvedl Laudát. Kritizoval také vládní koalici, která je podle něj s prezidentem ve shodě „ohledně omezování osobních svobod a omezování podnikatelů.“

Současná vláda není vládou naděje, ale iluzí

Dolejš také není spokojen se současnou vládou, podle něj nejde o vládu naděje, jak ji označil prezident, ale o „vládu iluzí“:

Laudát kritizoval vládu za personální čistky, které prý způsobily, že skuteční odborníci se začnou veřejnému sektoru vyhýbat. A kvalitní lidé, kteří na trhu práce jsou, budou dávat přednost práci v nadnárodních firmách.

Pilný poukázal na to, že základním problémem služebního zákona nejsou političtí náměstci, ale to, že přináší byrokracii podobnou té bruselské. Fascinuje jej také, že se v případě tendru na obsazení postu náměstka ministra vnitra pro veřejnou správu ustupuje i od minimálních nároků, jako jsou znalosti jazyků. Podle jeho názoru má služební zákon tolik nedostatků, že je nutné jej urychleně novelizovat.

Litva se pro euro rozhodla z politických i ekonomických důvodů

Ekonom Miroslav Zámečník v další části pořadu uvedl, že euro není mrtvou měnou. Podle něj totiž může klidně zbankrotovat člen eurozóny a nic se nemění.

Pro přijetí společné evropské měny, kterou se začalo v Litvě platit první lednový den, se tato pobaltská země rozhodla ze dvou důvodů. Jednak proto, že po odchodu ze Sovětského svazu společná evropská měna stvrdí příklon Litvy k Západu, jednak je to prý pro tuto zemi výhodné i ekonomicky.

Kdy bude přijato euro v ČR, není jasné. Kdyby o tom vážně přemýšlela současná vláda, už bychom vstoupili do tříletého přechodného období. „Když 70% populace nechce, tak euro tu hned nebude,“ poznamenal Zámečník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…