Kalouskův zástupce chce podrobnou analýzu volebních výsledků TOP 09

10.10.2016 13:56

TOP 09 nesmí po volbách vycházet z dojmů a hledat rychlá řešení, ale měla by počkat na podrobnou analýzu, řekl dnes její první místopředseda Marek Ženíšek. Strana podle něj musí přijít s tématy, která ve společnosti rezonují, lépe cílit svou kampaň a případně otevřít kandidátky novým osobnostem včetně nestraníků.

Kalouskův zástupce chce podrobnou analýzu volebních výsledků TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

Ženíšek v rozhovoru s ČTK i na Twitteru varoval kolegy ze strany, aby nereagovali na nápady komentátorů, jako je sblížení s KDU-ČSL, rychlý konec předsedy Miroslava Kalouska nebo společná kandidátka s ODS. „Je potřeba nenechat se do toho vtáhnout a reagovat na každý nesmysl, zkrátka si to napřed vyříkat, ne dělat mediální přehlídku nejlepších nápadů,“ řekl ČTK.

V úterý se v Praze sejde vedení strany, které bude hledat příčiny slabého volebního výsledku. „Já trvám na tom, ať máme nejprve v rukách nějaká nosná data a analýzu. Pokud budeme pracovat pouze s dojmy, tak je to cesta do pekel,“ uvedl. Analýza by se podle něj měla udělat zvlášť v každém kraji a pojmenovat všechno, co ovlivnilo výsledek.

TOP 09 obhájila 19 mandátů v krajských zastupitelstvech, i když tentokrát kandidovala bez hnutí Starostové a nezávislí. Do druhého kola senátních voleb postoupili tři její kandidáti. „Můžeme si říkat stokrát, že jsme obhájili stejný počet mandátů, v Plzeňském nebo Královéhradeckém kraji jsme uspěli víc, ale pro voliče tato informace není zajímavá. Bez Prahy výsledky jako takové vypadají zkrátka hrozivě,“ uvedl. Nikdo ze strany podle něj nemůže považovat volby za úspěch.

TOP 09 v kampani hodně sázela na téma svobody, kterou podle ní řadou kroků a legislativních opatření postupně omezuje vládní koalice ČSSD, ANO a lidovců. Podle Ženíška se ale ukázalo, že šlo sice o bohulibé téma, jenže ani mladé sympatizanty k volbám nedostalo. Možná také TOP 09 neměla hovořit o omezování svobody, ale raději nabízet cesty, jak svobodu posílit, dodal.

Strana by mohla uvažovat o otevření kandidátních listin nestraníkům a novým osobnostem, míní Ženíšek. „TOP 09 musí přijít s takovými tématy, která ve společnosti v tu chvíli rezonují, zamyslet se, jak naši vizi lépe prezentovat. Budeme muset mít jinak zaměřenou kampaň mezi liberálními voliči v Praze a jinak na Zlínsku nebo v Moravskoslezském kraji,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…