Kam s uprchlíky: No a co třeba do Ameriky? Čtěte

08.09.2015 9:21

Spojené státy a Velká Británie jsou pod tlakem, aby přijaly více syrských uprchlíků. Doposud v obou zemích získalo azyl do začátku války asi jen 1600 uprchlíků. Spojené státy nově přislíbily přijmout ještě v letošním roce možná až 1500 uprchlíků a Velká Británie do roku 2020 dvacet tisíc.

Kam s uprchlíky: No a co třeba do Ameriky? Čtěte
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Spojené státy jsou nejenom pod mezinárodním tlakem, ale k přijetí více uprchlíků Washington nabádají i samotné americké organizace a uskupení. Jedním z nich je Mezinárodní záchranný výbor v čele s Davidem Milibandem. „Země jako Turecko, Jordánsko a Libanon doslova praskají ve švech, protože zde přebývá v uprchlických táborech již na 4,5 milionů Syřanů. Je zapotřebí, aby se do celé situace vložily Spojené státy a posílily svoji roli v procesu přesídlování uprchlíků. Za čtyři roky naše země přijala jen 1400 Syřanů. Pokud chceme hrát v tomto procesu hlavní roli, měli bychom z 65 000 syrských uprchlíků, kteří by dle OSN měli být přerozděleni do zemí celého světa do konce roku 2016, přijmout mnohem větší část,“ uvedl Miliband.

Celý text z Hlasu Ameriky je ZDE

„Je však samozřejmě nutné, aby na současnou migrační krizi zareagovalo mezinárodní společenství jako celek. Mnohem více by měly v tomto ohledu učinit také bohaté státy Perského zálivu,“ sdělil Miliband. V rozhovoru pro zpravodajskou agenturu Reuters přislíbil mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby přijetí 1500 syrských uprchlíků v letošním roce a ještě většího počtu uprchlíků v roce 2016. K přesídlení většího počtu syrských uprchlíků dle Hlasu Ameriky vyzval také bývalý šéf kanadské Liberální strany Michael Ignatieff. Ve svém textu publikovaném v nedělním vydání deníku The New York Times vyzval Spojené státy, Kanadu, Austrálii a Brazílii, aby vyslaly své zástupce do Evropy a podílely se tak na přijetí přistěhovalců podle kvót.

 

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest zase minulý týden informoval, že Spojené státy od roku 2011 poslaly na humanitární pomoc syrským uprchlíkům více než čtyři miliardy dolarů. „To je bezpochyby vysoká částka a jistě přesahuje finanční pomoc jakékoli jiné země. Finanční podpora byla poskytnuta prostřednictvím Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Zároveň je však nutné zmínit, že imigrace představuje pro naši zemi značný problém. Mnoho lidí do Spojených států přichází ilegálně a v současné době u nás žije možná až jedenáct milionů přistěhovalců bez povolení,“ zmínil Earnest. Profesor z univerzity v Denveru Jonathan Adelman v této souvislosti poukázal na velmi přísné imigrační zákony. „Ovšem obrázek utopeného syrského chlapce vyvolal v USA veřejnou diskuzi, jestli není čas na změnu. Prozatím jsme však na začátku.“

 

Obdobné kritice byla vystavena také Velká Británie, která doposud přijala údajně jen asi dvě stovky syrských uprchlíků. Premiér David Cameron včera v parlamentu prohlásil, že je země připravena do roku 2020 přijmout až dvacet tisíc syrských uprchlíků. „Naše země nese morální zodpovědnost za ty, kteří žijí v uprchlických táborech na hranicích Sýrie. Prioritou budou ohrožené děti a sirotci.“ Opoziční labouristé však podle BBC tento počet považují za nedostatečný a stínová ministryně Yvette Cooperová Camerona vyzvala, aby své stanovisko ještě přehodnotil. Syrští uprchlíci přemístění z uprchlických táborů v Jordánsku, Libanonu a dalších zemí by mohli ve Velké Británii zůstat pět let a poté požádat, aby se směli v zemi usadit natrvalo. Cameron přesun zejména syrských dětí přirovnal k podobné akci, která se uskutečnila za druhé světové války. Ač nikoho přímo nejmenoval, patrně měl na mysli čin nedávno zesnulého sira Wintona.  

celý text z britské BBC najdete ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…