Kam se ztratila svoboda, ptal se Klaus v Americe. Vládne nám prý propaganda

01.10.2013 14:45

Exprezident Václav Klaus si na přednášce v Cato Institute ve Washingtonu posteskl, že kamsi vymizela lidská touha po svobodě. Místo ní se občany pokouší ovládnout enviromentalisté. A Evropská unie jim v tom podle Klause značně pomáhá.

Kam se ztratila svoboda, ptal se Klaus v Americe. Vládne nám prý propaganda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Evropští lídři jsou podle Klause oběťmi. „Oběťmi environmentalistické propagandy, a nejsou schopni domyslet, že se tato ideologie (ne-li náboženství) snaží řídit celou lidskou společnost. Environmentalisté nemají zájem o kontrolu globální teploty na naší planetě – chtějí kontrolovat a manipulovat nás," varoval exprezident v přednášce.

Prý nás ohrožují „ismy“

Exprezident má za to, že skutečná svoboda je omezována tím, že se původní demokratické rozhodování národních států přesouvá na nevolené organizace, často nadnárodní povahy. V této souvislosti znovu zkritizoval nevládní organizace (NGO) a znovu varoval před NGOismem. Klaus má za to, že není lehké bránit podobným „Ismům v omezování svobody". Do skupiny takto nebezpečných "ismů" patří podle Klause např. i obhajoba lidských práv. Podobné „ismy“ omezující lidskou svobodu existovaly vždy, exprezident má ale za to, že na počátku 21. století jsou ještě nebezpečnější, právě proto, že se oslabuje role suverénních národních států.

Toto oslabování probíhá skrze mechanismy Evropské unie a exprezident v této souvislosti dokonce neváhal přirovnat Brusel k někdejší totalitní Moskvě. „Místo univerzální touhy po svobodě vidím mnohá ohrožení svobody. A nemám na mysli Tálibán, Al-Káidu a islámský fundamentalismus. Obávám se, že je naše svoboda ohrožována daleko více zevnitř než zvenku,“ uzavřel Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …