Kamarád Langera, Topolánek a další. Ištvan prý chystá mocný úder. Pomohl i Zeman

29.07.2013 10:33

"Začíná sluneční razie", tak nazval týdeník Euro článek, zabývající se údajně přípravou na velké zatýkání kvůli nelegálnímu byznysu v solární energetice. I tento případ mají mít v rukách šéf ÚOOZ Robert Šlachta s Ivo Ištvanem. Kriminalisté prý mají dle informací časopisu prověřovat mezi jinými podnikatele Romana Janouška a bývalé premiéry Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka.

Kamarád Langera, Topolánek a další. Ištvan prý chystá mocný úder. Pomohl i Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Podle Eura se má chystat velké zatýkání kvůli nelegálnímu byznysu v solární energetice. Akci totiž týdeníku potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů z policie a justice.

„Původní předpoklad byl, že se má akce rozjet v půlce srpna. Kvůli tomu se v Nagygate přesunuly výslechy asi dvaceti lidí,“ sdělil Euru zdroj blízký vyšetřování.

Již v minulých dnech údajně Ištvan navštívil Energetický regulační úřad (ERÚ), s nímž jsou žalobci v kontaktu kvůli možným podvodům ve fotovoltaice. „Klíčem jsou podvody a nezákonné výnosy z provozu solárních elektráren,“ píše Euro.

Policisté mají přitom prý v hledáčku zvučná jména, která se kolem solárního byznysu pohybují: podnikatele Romana Janouška,  Michala Zahradníčka (bývalého partnera exministryně informatiky Dany Bérové) či olomouckého podnikatele a přítele exministra vnitra ODS Ivana Langera Ivana Kyselého. V hledáčku zájmu je údajně také Mirek Topolánek, a to kvůli svým možným solárním aktivitám, stejně tak jeho přítel Marek Dalík. Také Jiřího Paroubka zmiňuje z mnoha osob Euro.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

ÚOOZ: Nic neřekneme!

ÚOOZ ale prý vyšetřování popírá. „Útvar pro odhalování organizovaného zločinu nepotvrzuje ani nevyvrací hypotézy, které vytvářejí zástupci jednotlivých médií. ÚOOZ v současné době nepracuje na případu, který by souvisel s ERÚ,“ sdělila Euru mluvčí ÚOOZ Iva Knolová.

Týdeník ovšem uvádí, že kvůli solárnímu byznysu jsou v kontaktu s ředitelkou ERÚ Alenou Vitáskovou jak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, tak i vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a také lidé z vedení české expozitury ÚOOZ a jihomoravské kriminální policie.

„V souvislosti s využíváním vybraných zdrojů energie byla na Policejním prezidiu zřízena pracovní skupina Záření, která pracuje pod vedením náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Václava Kučery. Další podrobnosti, včetně obsazení pracovní skupiny, v současné době poskytovat nebudeme. Trestní řízení je neveřejné,“ potvrdila ovšem pro Euro Zuzana Součková z Policejního prezidia.

Až 15 miliard odchází do zahraničních firem

I sama Alena Vitásková ale spolupráci s policií potvrdila. „ERÚ spolupracuje v rámci koordinačního týmu, jehož vznik inicioval pan prezident Zeman, samozřejmě jak s policií, tak se státními zástupci,“ řekla Vitásková týdeníku. Podle ní již ERÚ svým vlastním šetřením zjistilo, že z 25 miliard korun, které ročně dostávají jako podporu fotovoltaické elektrárny, odchází zhruba 12 až 15 miliard korun zahraničním firmám se skrytými vlastníky. „Podporu ze státního rozpočtu a státní subvence by měly dostávat pouze firmy s jasnou vlastnickou strukturou,“ zdůraznila ale Vitásková.

Klíčovým vodítkem k rozklíčování spletité sítě solárních elektráren a offshorových společností pak mají být právě poznatky ERÚ. Pomoci ale mohou i materiály z Finančního analytického útvaru Ministerstva financí.

Euro nakonec připomíná i fakt, že právě Vitásková má najatou policejní ochranku, třebaže je sama stíhána protikorupční policií kvůli nesrovnalostem při rozhodování ohledně dvou solárních elektráren podnikatele Zdeňka Zemka v areálu chomutovských železáren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…