Kamberský v Lidových novinách vysvětlil národu, proč má Babiš pravdu: Já to píšu už dvacet let...

04.03.2017 18:27

Sliby vrcholných politiků ohledně snížení cen mobilních dat i snížení počtu zákonodárců si bere na paškál komentátor Lidových novin Petr Kamberský.

Kamberský v Lidových novinách vysvětlil národu, proč má Babiš pravdu: Já to píšu už dvacet let...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Poukazuje na to, že zhruba dva roky na všemožných fórech nabádá politiky populistické i ty sucharské, ať zvednou ze země téma nevolnictví zákazníků mobilních operátorů a předražených cen za data.

Počátkem zimy jako by marné volání náhle zasáhlo jak předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, tak socialistického předáka Bohuslava Sobotku: oba mluví o právech zákazníků, oba mluví o předražených datech, oba téma tahají na koaliční radu, na vládu a na půdu Poslanecké sněmovny.

Kamberský nechce být zbytečně skeptický, ale může to podle něj dopadnout taky pěkně černě. Ani jednomu z obou uvedených politiků totiž nejde primárně o vysvobození klientů z oligopolu, ale o voličské hlasy. Proto nám hrozí paradoxní pat: Nic se nezmění, protože ani jeden kohoutek nechce dopustit, aby ten druhý vypadal před veřejností jako „vítěz nad operátory“. „Než aby ‚to‘ urval Babiš, radši to shodíme ze stolu – a naopak,“ podotýká Kamberský s tím, že má velké přání – aby se mýlil.

Skeptický je také k plánu sociální demokracie na snížení daní lidem s nižšími příjmy a na zvýšení daní lidem s vyššími příjmy. Zaprvé by museli sociální demokraté spolu s komunisty ovládnout Parlament, což dnes, takřka sedm měsíců před volbami, nevypadá příliš pravděpodobně. Klíčová námitka však zní jinak: Schválili by takový návrh i levicoví poslanci? ptá se Kamberský.

Propočítává příjmy poslanců a dochází k tomu, že i těm nejméně úspěšným poslancům by klesala výplata hrubým odhadem nejméně o 15.000. „Tak schválně: Pustí žilou vlastní peněžence?“ ptá se Kamberský.

Připouští, že naší zemi by prospělo méně než 200 poslanců, jak navrhuje vicepremiér Andrej Babiš. Kamberský poukazuje na to, že o tom sám píše už nejméně dvacet let, proto se pohoršovat nad populismem páně předsedy opravdu nemůže.

Kamberský ovšem nechápe, že Babišovy návrhy někdo vážně rozebírá. Takový plán by totiž musela schválit ústavní většina, tedy tři pětiny všech poslanců a tři pětiny všech senátorů. „Řekněte si to nahlas: Tři z pěti zákonodárců schválí zrušení vlastního místa...“ podotýká Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…