Kamenice málem položila Merkelové vládu. Informace ze strany hovoří o velkém dramatu

22.09.2018 19:49

Události v Saské Kamenici výrazně ovlivňují nalády v německé vládní koalici. Potenciální nástupkyně Angely Merkelové v čele CDU Annegret Kramp-Karrenbauerová dokonce zmiňovala možný konec koalice.

Kamenice málem položila Merkelové vládu. Informace ze strany hovoří o velkém dramatu
Foto: Úřad vlády ČR
Popisek: Andrej Babiš hovoří s Angelou Merkelovou v Berlíně

Případný rozpad vládní koalice mohl způsobit tlak SPD na odvolání šéfa zpravodajské služby Spolkový úřad pro ochranu ústavy Hansa-Georga Maaßena. Po několika dnech dohadů k tomu skutečně došlo a Maaßen byl „převelen“ přímo na ministerstvo vnitra Horsta Seehofera, který svého přímého podřízeného dlouho podporoval a nechtěl o jeho odvolání ani slyšet. Kancléřka Merkelová se však nakonec podvolila tlaku SPD a Maaßen muset odejít.

Jak naznačuje možná nástupkyně Merkelové v čele CDU Kramp-Karrenbauerová ve svém e-mailu členům CDU, dohady o dnes už bývalém šéfovi zpravodajské služby mohly mít nedozírné následky pro fungování celé vlády. „SPD si trvala na jeho odvolání, naopak Horst Seehofer byl proti. To znamenalo, že vážně hrozil rozpad celé vládní koalice. Se všemi důsledky, které by to mělo pro celou naši zemi,“ uvedla bývalá premiérka spolkové země Sársko.

Před summitem Evropská unie v Salcburku se k celé kauze vyjádřila také samotná Angela Merkelová. „Některé strany v koalici ztratily důvěru v šéfa zpravodajských služeb, proto bylo nutné tuto důvěru znovu obnovit. Z tohoto pohledu bylo rozhodnutí o nahrazení Maaßena správné a také důležité,“ cituje německou kancléřku server Merkur s tím, že vážně ohrožena je také pozice ministra vnitra Seehofera.

Z řad SPD se totiž začínají ozývat hlasy, které po Maaßenovu odvolání zpochybňují důvěryhodnost Seehofera. „Řekl jsem Andree Nahlesové, že nevidím možnost, jak bychom jako strana vládní koalice mohli podporovat Horsta Seehora na postu ministra vnitra,“ napsal na svém facebookovém profilu například přední člen SPD Lars Castellucci, jehož hlas ve straně rozhodně není ojedinělý

Pokud by kancléřka pokračovala ve stejném duchu a chtěla rovněž „znovu obnovit“ důvěru v ministerstvo vnitra, musela by začít uvažovat také o Seehoferově odvolání. V takovém případě by ale zcela vážně hrozil odchod CSU z koalice, což by vzhledem k desítkám let trvajícím vazbám mezi oběma stranami bylo bezprecedentní. Po odchodu CSU z koalice by byly na stole jen dvě varianty. Nahrazení CSU Zelenými či FDP, nebo vypsání předčasných voleb.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…