Kamery ve Vrběticích zničeny výbuchem, uvádí Respekt. Zvrat v případu? Náhoda z roku 2020

03.05.2021 10:52

Ondřej Kundra a Jaroslav Spurný v časopise Respekt uveřejnili další informace o vrbětickém výbuchu, za kterým v roce 2014 stáli podle BIS dva ruští armádní zpravodajci. Vyšetření tohoto případu prý napomohla náhoda.

Kamery ve Vrběticích zničeny výbuchem, uvádí Respekt. Zvrat v případu? Náhoda z roku 2020
Foto: HZS ČR
Popisek: Požár ve Vrběticích, který předcházel výbuchu

Majitel společnosti Imex Group, jejíž sklady explodovaly v roce 2014, se od novinářů drží dál. „Se mnou mluvit nemůžete,“ sdělil pánům z Respektu, když s ním chtěli udělat rozhovor. Prý nelze vyloučit, že se skrývá a hledá bezpečí, protože v roce 2014 mohl mít k dispozici informace, o které mohou mít zájem nejen české tajné služby. Bernatík totiž navštívil sklad 16 den před výbuchem a není jasné, zda sklad navštívil sám. Ve stejné době byli na prohlídku skladu objednaní i dva agenti ruské armádní rozvědky GRU.  

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte vládnutí Andreje Babiše? (Ptáme se od 2. 5. 2021)

14%
57%
4%
7%
18%
hlasovalo: 11425 lidí

Policie zkoumá i možnost, že Bernatík mladší viděl, jak agenti GRU chystali zařízení k výbuchu. Nebo to udělali za jeho zády. Právník společnosti Imex Group to však odmítá.

Vrbětický areál zabírá 346 hektarů a agenti GRU se do něj mohli dostat i sami některou z děr v plotě. Novináři zjistili, že se dá najít víc než jedna.

„Kritici výsledků policejního vyšetřování vrbětické exploze hodně mluví o tom – a zmínil to ve svém zpochybňujícím vystoupení ke kauze i prezident Miloš Zeman – že chybí  jednoznačný důkaz fyzické přítomnosti (Anatolije) Čepigy s  (Alexandrem) Miškinem (agentů GRU) v muničním prostoru. Takový důkaz ale nejde dost dobře sehnat. Kamerové záznamy v celém areálu a také u detonovaných skladů Imexu – jak číslo 16, tak číslo 12, který v obklíčených a uzavřených Vrběticích vybuchl na začátku prosince, byly zničeny první explozí,“ uvedl Respekt.

U vstupní brány se sice lidé museli hlásit, ale probíhalo to občas i tak, že byl zapsán jeden z lidí v přijíždějícím autě a počet osob ve voze. Agenti se tak skutečně mohli provézt do areálu s někým.

Výbušné zařízení mohli dostat z Ruska do Česka pracovníci jednotky 29155 přes Maďarsko. S diplomatickými pasy. Pokud se někdo prokáže diplomatickým pasem, jeho zavazadla nejsou kontrolována.

Policie si v roce 2018 mohla spojit fotky dvou atentátníků z britského Salisbury, kteří zaútočili na Sergeje Skripala, se stejnými fotkami mužů, kteří chtěli v roce 2014 vyrazit do Vrbětic a podali si žádost o návštěvu. Jenže vyšetřování zbrzdila reorganizace policie provedená za ministra vnitra v barvách ČSSD Milana Chovance. Od policie tehdy odešlo několik detektivů a mezi nimi i ti, kteří se věnovali vrbětickému případu.

Až nový detektiv NCOZ, který spis otevřel, si v roce 2020 spojil tváře útočníků ze Salisbury s tvářemi návštěvníků ve Vrběticích z roku 2014, kteří žádali o vstup do areálu pod falešnými pasy, ale se správnými fotografiemi. A začalo důkladné prověřování...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…