Kamila Moučková převzala Cenu Arnošta Lustiga

12.04.2013 22:24

Cenu Arnošta Lustiga za rok 2012 převzala dnes v Praze bývalá rozhlasová a televizní hlasatelka a moderátorka Kamila Moučková. Ocenění předali předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová a předseda výboru této ceny Jan Pirk. Cenu má každý rok dostávat některý z žijících českých občanů, který se zasloužil o udržení a rozvoj hodnot, jakými jsou zejména odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost.

Kamila Moučková převzala Cenu Arnošta Lustiga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Všichni řečníci na slavnostním aktu připomněli rok 1968, který sovětskou okupací znamenal vystřízlivění společnosti, kdy se tehdejší mocní snažili uloupit lidskou duši, kdy bujela přetvářka, jak uvedl loňský laureát této ceny biskup Václav Malý.

Odvaha, statečnost, lidskost a spravedlnost

"Svým životem a svými postoji Kamila Moučková zcela splňuje kritéria pro udělení této ceny," řekl Pirk. Připomněl, že při Pražském jaru 1968 prokázala své morální vlastnosti v plné míře. "Z televizního studia ji vyvedli sovětští vojáci s nabitými samopaly přitisknutými na její záda. Ve smutečním oblečení demonstrovala při prvním výročí okupace v roce 1969, později podepsala Chartu 77 a přes veškerý nátlak a perzekuce nikdy od svých názorů neustoupila," dodal Pirk.

"Odvaha, statečnost, lidskost a spravedlnost jsou atributy, které by měl každý normální člověk mít. Každý z nás je ale jinak silný. To není ani privilegium, ani méněcennost, s tím jsme přišli na svět. A tak neodsuzujme ty slabší. Nemohou za to, že takoví jsou. Já jsem silný člověk, a tak si toho celý život nakládám hodně," uvedla Kamila Moučková. Byla obětí normalizace - dvě desítky let se nemohla vrátit do rozhlasu a televize, v níž předtím působila od jejích začátků. Jako jedna z prvních podepsala Chartu 77.

Laureáta vybírá výbor složený z významných osobností české kultury, politiky a vědy

Přesto, že do vysílání nemohla, lidé na její hlas nezapomněli, měli ho v paměti z Pražského jara, stejně jako její odvahu, s jakou ohlásila v televizi 21. srpna 1968 počátek okupace Československa spojeneckými armádami. Podílela se i na ilegálním protiokupačním vysílání televize a rozhlasu. Po listopadu 1989 se vrátila ke zpravodajství a řadu let hlásila zprávy v pražské Svobodné Evropě. V televizi se divákům připomněla moderováním pořadu pro seniory Barvy života.

Cenu Arnošta Lustiga (1926 - 2011) založila Česko-izraelská smíšená obchodní komora v rámci podpory odkazu tohoto spisovatele, který byl mimo jiné jejím členem. Laureáta vybírá výbor složený z významných osobností české kultury, politiky a vědy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…