Kamiony, které vezou ruskou pomoc, jsou přetřená vojenská vozidla. Stojí na hranicích, probíhá vyjednávání

15.08.2014 9:36

Redaktor Luboš Palata v páteční MF Dnes popisuje včerejší vývoj kolem spletité cesty konvoje 280 kamionů, které Moskva naložila humanitární pomocí a vyslala na východní Ukrajinu. Podle Palaty vyšlo najevo, že kamiony jsou jen nabílo přetřené vojenské vozy a že jejich osádku netvoří dobrovolníci, jak bylo uváděno, ale ruští vojáci. Kolonu doprovází množství ruské bojové techniky.

Kamiony, které vezou ruskou pomoc, jsou přetřená vojenská vozidla. Stojí na hranicích, probíhá vyjednávání
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Marija Nobilisová, mluvčí sdružení Euromaidan Brno a iniciátorka demonstrace, přečetla shromážděným prohlášení, které se ve stejnou dobu četlo na více místech světa

Palata také uvádí, že Ukrajina, zaskočená ruskou iniciativou, ve středu vyčlenila v přepočtu desítky milionů korun na humanitární pomoc pro východ Ukrajiny, kam se už vydalo několik konvojů. Jednu kolonu kamionů posílá i oligarcha Rinat Achmetov.

„U Luhansku předáme náklad Červenému kříži, aby se lidé, kteří jej přivezou, nestali rukojmími teroristů,“ cituje list mluvčího kyjevské Rady národní bezpečnosti Andreje Lysenka.

Ukrajinská pomoc se těší jen malé pozornosti

Deník také upozorňuje na to, že ukrajinský vládní humanitární konvoj je méně početný než ten ruský, má jen kolem 75 aut. „Jeho cestě na východ Ukrajiny není věnován ani zlomek pozornosti, které se těší pomoc vyslaná z Ruska,“ přiznává list, že mediálně tuto kauzu vyhrává Kreml.

V místě, kde konvoj čeká, se hromadí ruská vojenská technika

V těchto chvílích čeká ruský humanitární konvoj u rusko-ukrajinských hranic na pokyn z Moskvy. Vyslanci Červeného kříže jednají jak s ruskými, tak s ukrajinskými představiteli. Moskva prý původně uvažovala o tom, že kamiony s pomocí po překročení hranice, která je pod kontrolou separatistů, dojede až do Luhanska. Jenže Kyjev dostal v těchto dnech pod svoji kontrolu silnici, která Luhansk s rusko-ukrajinskou hranicí spojuje.

Server Aktuálně.cz dnes ráno s odvoláním na svědky uvedl, že v místech, kde čeká ruský konvoj s pomocí, se hromadí ruská vojenská vozidla. Agentura Reuters zveřejnila i fotografie, které přítomnost obrněných transportérů potvrzují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…