Kámošové pana Pocheho. Nikdy neřídil nic víc, než svou sekretářku. Bývalý předseda ČSSD odklápí poklop pražské organizace

29.06.2018 22:02

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek se na webu VašeVěc.cz vyjádřil ke kauze europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého prezident Miloš Zeman nejmenoval ministrem zahraničních věcí.

Kámošové pana Pocheho. Nikdy neřídil nic víc, než svou sekretářku. Bývalý předseda ČSSD odklápí poklop pražské organizace
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„No, vlastně to nejsou kámošové z Horní Dolní, ale Pocheho kámošové z vedení pražské organizace ČSSD, kteří se rozhodli, že hodí vidle do boku nové vlády. A to je vážnější. Prý má předsednictvo ČSSD trvat na nominaci Pocheho na funkci ministra zahraničních věcí,“ píše úvodem svého textu Paroubek.

Následně uvádí, že Hamáčka chápe, neboť Poche mu dodal na sjezdu hlasy delegátů, které rozhodly, že právě on bude předsedou. 

„Vzpomínám si nicméně v této souvislosti na to, jak mě kdysi první polistopadový předseda ČSSD, můj osobní přítel a také vysokoškolský pedagog působící dlouhá leta na vysokých školách ve Spojených státech, Jiří Horák, upozornil na jeden výrok lorda Palmersona, britského ministerského předsedy v 19. století. Lord Palmerson se vyjádřil, když hovořil k představitelům strany toryů, zhruba takto: ‚Je mi jedno, jestli cla na obilí budou vysoká nebo nízká, ale když už se dohodneme, tak to držme!‘,“ poznamenal s tím, že podle něj, když se věci politicky dohodnou, je potřeba je držet. 

„Předseda Hamáček byl okolnostmi, tedy v důsledku silnější politické pozice prezidenta a premiéra, přinucen upustit od nominace M. Pocheho na pozici ministra zahraničních věcí. Respektive přesněji: není schopen ji prosadit. A spustila se kanonáda,“ poznamenal dále Paroubek a zdůraznil, že Hamáček by měl v tuto chvíli řešit politickou náplň činnosti vlády, nikoliv se zabývat odbojem hlupáků.

„Centrem odporu proti vládě sociální demokracie je v tuto chvíli několik kámošů M. Pocheho ve vedení pražské městské organizace ČSSD. Místo toho, aby se zaměřili na budování pozice ČSSD v hlavním městě a aby řešili alarmující propad volebních preferencí ČSSD v Praze výrazně pod úroveň 5 %, zabývají se galaxiální politikou,“ řekl dále Paroubek s tím, že předseda stranické organizace v Praze je trapnou figurkou. 

„Poche vybudoval v pražské ČSSD klientelistický systém, který ovládá svými chapadly celou pražskou organizaci. Tento systém zničil přirozený výběr kádrů v pražské organizaci ČSSD a to se pochopitelně projevuje negativně mj. také ve stranických preferencích v Praze. Když jsem před pár měsíci tiše navrhoval předsedovi stranické organizace ČSSD v Praze, aby alespoň půl roku před volbami stáhli z oběhu na pražské radnici neschopného náměstka primátora pro dopravu Dolínka, který je zároveň zvolen i poslancem, tak mně řekl zhruba to, že parta, jejíž je součástí, by si to nepřála,“ dodal dále Paroubek.

  • Původní text ZDE.

„Zatím se prakticky nikdo příliš nezabýval kompetencí M. Pocheho řídit ministerstvo zahraničí a obecně ministerstvo. Pan Poche zatím řídil jen a pouze svou sekretářku. To, že vydal nějaký článek, který dojímá pana prezidenta, mě v tuto chvíli příliš nezajímá. Byl bych raději, kdyby napsal článků plných třeba i kontroverzních myšlenek aspoň dvě desítky. Anebo alespoň deset. Tedy, abych to upřesnil, nikoliv za rok, ale za celou svou politickou kariéru... To bych očekával od muže s dvěma vysokými školami a se znalostí cizích jazyků a kultur. Porovnám-li takového člověka například s Janem Kohoutem či Hynkem Kmoníčkem, je to srovnání nesrovnatelného,“ dodal.

„Zhruba patnáct let od roku 1990 jsem na pražské radnici usilovně budoval pozici ČSSD. Šlo to ztuha, ale ČSSD byla tehdy váženou a stále posilující stranou. Jedno vím zcela nepochybně, že tito lidé, kteří vedou momentálně ČSSD v Praze, ČSSD k velkým úspěchům nejspíš nepřivedou,“ zakončil pak Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…