Kampaň za zvolení víc žen do europarlamentu skončila v tramvaji

22.05.2014 13:48

Kampaň, jejímž cílem je dostat do europarlamentu víc českých poslankyň, vyvrcholila dnes v centru Prahy. Uspořádala ji organizace Fórum 50 %, která usiluje o vyšší zastoupení žen v politice a ve vedoucích funkcích. Využila k tomu jízdu historickou tramvají. ČR patří v Evropském parlamentu k zemím s nejnižším zastoupením žen.

Kampaň za zvolení víc žen do europarlamentu skončila v tramvaji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Ženy jsou až na čestné výjimky na kandidátkách na nevolitelných místech. Hrozí, že se v české 'frakci' v Evropském parlamentu jejich zastoupení ještě sníží. Preferenční hlasy jsou jediný nástroj, jak je možné ženy podpořit. Doufáme, že kroužkování na volebních lístcích pomůže, jinak zas budeme v podílu žen na chvostu," řekla šéfka Fóra 50 % Jana Smiggels Kavková. Na volebním lístku je tentokrát možné zakroužkovat dvě jména.

Podle předvolebních průzkumů by nejspíš mohly v europarlamentu zasednout čtyři české poslankyně. Připadla by jim necelá pětina z 21 křesel. Podíl žen by se tak nezvedl. Aktivistky na zastávkách vyzývaly cestující, aby šli k volbám a dali preferenční hlas kandidujícím ženám. Zájemci se mohli vozem z roku 1915 i svézt. Historická tramvaj vyrazila na cestu metropolí ze střešovické vozovny v 10:30. Projela pak Malou Stranou k Národnímu divadlu po Národní na Karlovo a Palackého náměstí a odtud zpět do vozovny.

Takzvanou zipovou kandidátku, na které se střídají muži s ženami, má několik stran

Ženy tvoří v Česku 27 procent kandidujících do evropských voleb. Obvykle ale končívají na nevolitelných místech. V první pětici představují pětinu kandidátů, v první desítce pak 28 procent. Na prvním místě má ženu osm z 38 stran a uskupení. „Problém je v sestavování kandidátek. Proces je netransparentní. Většinou se pak odehrává v neformálních stranických sítích," uvedla šéfka Fóra 50 %.

Takzvanou zipovou kandidátku, na které se střídají muži s ženami, má několik stran. „My toto pravidlo zipu máme. Veřejnost to i lépe vnímá," míní dvojka kandidátky Strany zelených Michaela Suchardová. Politické strany se podle ní jen vymlouvají na to, že nemají „dostatek kvalitních žen", které by se mohly ucházet o přízeň voličů a voliček. „V politických stranách tvoří víc členů ženy. Záleží tedy jen na tom, jak se tam sestavují kandidátky," dodala Suchardová.

Podle Moniky Červíčkové (ANO), která kandiduje z jedenácté příčky, je potřeba ženy víc motivovat, aby se přestaly podceňovat, do politiky vstoupily a začaly se v ní prosazovat. V parlamentních volbách ji preferenční hlasy vynesly o několik pozic výš, do sněmovny se ale nedostala.

I když se mohli lidé dnes historickou tramvají svézt zdarma, do historického vozu zpočátku nastoupil málokdo. Mnozí oslovení také říkali, že volit nepůjdou, protože musí zrovna odjet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…