Kancléř Mynář promluvil k novinářům. O Zemanově programu, paskvilu ministra bez ministerstva i o tom, kam chodí kvůli své prověrce

07.08.2014 17:29

Prezident Zeman si užívá dovolenou v Lánech, ale hned v září vyrazí na státní návštěvu Francie, summit NATO a zahájí druhé kolo návštěv českých krajů. Na neformálním setkání s novináři to řekl hradní kancléř Vratislav Mynář.

Kancléř Mynář promluvil k novinářům. O Zemanově programu, paskvilu ministra bez ministerstva i o tom, kam chodí kvůli své prověrce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Vedoucí prezidentské kanceláře svolal, podle jeho slov, neformální a přátelské setkání se zástupci médií u příležitosti 500 dnů prezidentství Miloše Zemana.

„Pan prezident je nyní na zasloužené dovolené v Lánech, dovolenou tráví velmi aktivně, protože denně vyráží na turistické vycházky v okolí lánského zámku a poznává krásy lánské obory,“ uvedl na Hradě ve čtvrtek Mynář s tím, že po návratu bude mít prezident nabitý program až do konce roku.

Zeman zahájí druhé kolo návštěv krajů, hned v září vyrazí do Zlínského kraje. „Pan prezident při svém zvolení slíbil, že každý kraj navštíví minimálně jednou ročně. Do konce roku vedle Zlínského kraje pan prezident letos navštíví ještě kraje Moravskoslezský, Jihomoravský a Pardubický,“ prozradil vedoucí prezidentské kanceláře.

„Co se týká zahraničních aktivit, v září se pan prezident zúčastní summitu NATO ve Walesu, následně nás čeká státní návštěva Francie a očekáváme návštěvu Číny a zemí Středního východu,“ sdělil Mynář. Před plánovanou cestou Miloše Zemana do Pekingu by měl podle kancléře do Česka dorazit první vicepremiér Čínské lidové republiky.

  • Další podrobnosti o zahraničních cestách prezidenta Miloše Zemana čtěte v aktuálním rozhovoru s šéfem hradního zahraničního odboru Hynkem Kmoníčkem ZDE.

Za pět set dní svého působení v úřadě dosud prezident Miloš Zeman absolvoval 20 zahraničních cest, 7 zahraničních návštěv přijal na Pražském hradě, třikrát se zúčastnil jednání vlády, třikrát navštívil zasedání Poslanecké sněmovny, šestkrát se zúčastnil schůze Senátu a na Hradě absolvoval 440 přijetí různých osobností, politiků a dalších lidí. A samozřejmě navštívil všechny kraje.

Prezident i přes dovolenou podle kancléře sleduje vývoj v ČR i zahraničí a se zájmem sleduje vývoj okolo služebního zákona. „S velkým zájmem sleduje jednání v Poslanecké sněmovně ohledně návrhu zákona, toho paskvilu pana ministra bez ministerstva. I když je na dovolené, velmi aktivně se zajímá,“ podotkl Vratislav Mynář.

Kancelář prezidenta republiky se podle Mynáře postupně více otevřela směrem k médiím, i pokud jde o komunikaci s veřejností. Došlo podle něho také ke stabilizaci prezidentské kanceláře. Další personální změny se prý na Hradě nechystají.

Došlo také na otázku bezpečnostní prověrky, o kterou před časem vedoucí hradní kanceláře požádal. „Nerad bych prozrazoval nějaké tajemství, ale mohu potvrdit, že pravidelně docházím na Národní bezpečnostní úřad, kde probíráme agendu ohledně dotazníku, některé věci jsou dále dovysvětlovány. Dotazník a celý svazek, který jsem odevzdával, čítal přes pět set stran,“ reagoval kancléř Mynář, který proto neočekává, že by NBÚ o případné prověrce rozhodl v dřívějším termínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…