Kancléřka Merkelová by na jaře mohla přijet do Prahy. Debatovat bude i o uprchlících

18.01.2016 18:15

Německá kancléřka Angela Merkelová by na jaře mohla navštívit Českou republiku. Podle zdrojů ČTK z diplomatického prostředí probíhají jednání o termínu. Uvažuje se o tom, že kancléřka by se zúčastnila slavnostního setkání k 25. výročí od založení visegrádské skupiny (V4), druhou variantou je bilaterální návštěva.

Kancléřka Merkelová by na jaře mohla přijet do Prahy. Debatovat bude i o uprchlících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Merkelová by podle neoficiálních informací mohla do Česka přijet na přelomu března a dubna, kde se v Praze sejdou zástupci Visegrádu - tedy Slovenska, Maďarska a Polska. Česká republika V4 do půlky letošního roku předsedá. O návštěvě kancléřky v Praze mluvil již loni v prosinci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předseda vlády tehdy v rozhovoru pro server Blesk.cz uvedl, že by s Merkelovou chtěl mluvit o migrační krizi, ale také o obchodní výměny, modernizaci průmyslu, posílení sousedských vztahů či udržení schengenského prostoru.

Merkelová na počátku migrační vlny zvolila velmi otevřený přístup k uprchlíkům

Německo je pro středoevropské státy přirozeným a významným ekonomickým partnerem, vzájemné vztahy ale v poslední době kalí odlišné postoje k migrační krizi. Merkelová na počátku migrační vlny zvolila velmi otevřený přístup k uprchlíkům a vyzývala k solidaritě i další evropské státy. Ve chvíli, kdy příliv běženců zesílil a objevily se první problémy, musela čelit kritice nejen ze zahraničí, ale i na domácí politické scéně.

Rozpor mezi V4 a Německem i dalšími členskými státy EU se projevil například v otázce povinných kvót pro přerozdělování migrantů, které Německo prosazovalo na jednáních Evropské rady. V4 tento mechanismus společně odmítala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…