Kancléřka Merkelová byla štědrá k uprchlíkům, ale teď je tady jeden vážný problém

13.07.2017 7:10

Německo je považováno za motor Evropské unie a slouží jako příklad téměř bezchybně fungující ekonomiky, která je schopna zajistit lepší život i pro stovky tisíc uprchlíků z celého světa. Deník Die Welt však nyní přináší poněkud pesimističtější údaje.

Kancléřka Merkelová byla štědrá k uprchlíkům, ale teď je tady jeden vážný problém
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Na začátku migrační krize ministr financí Wolfgang Schäuble odhadl, že náklady na integraci, ubytování a sociální péči nově příchozích uprchlíků se vyšplhají na minimálně dvacet miliard eur. Zkraje letošního roku se potom spolková vláda rozhodla vyhradit pro dobrovolné navrátilce z řad uprchlíků čtyřicet milionů eur. Další milionové částky potom putují od vlád v jednotlivých spolkových zemích.

Jak ale nyní naznačuje Die Welt, zatímco štědrý německý stát kavalírsky investuje do budoucnosti uprchlíků, vlastní obyvatelstvo přichází zkrátka. „Zejména důchodový systém čekají ponuré vyhlídky. Politici neustále slibují další sociální dávky, ale nevytvářejí žádnou rezervu pro budoucí léta. Voliči budou muset ve dlouhodobém horizontu přijmout dramatické důsledky počínání vlád v posledních několika desetiletích.“

„Německo ročně vytváří národní bohatství ve výši 400 miliard eur. Bohužel stát se chová úplně jinak než většina lidí a neukládá si stranou na horší časy prakticky žádné finance. Stát tak každoročně navyšuje dluh a vlády lidem slibují něco, co nemá žádné reálné základy. A právě v době konání voleb jsou sliby politiků nejštědřejší. Skutečné náklady však zůstávají před zraky veřejnosti velmi dobře utajeny.“

Celkový dluh tak dle deníku Die Welt činí závratných 6,8 bilionu eur, ale pouze třetina z této částky je oficiálně uznávána jako vládní dluh. Tato část dluhu představuje 71 % HDP. K tomu je však třeba přičíst i skryté vládní dluhy ve výši 153 % HDP, tedy 4,6 % bilionu eur. „Vláda nevyužila příznivé ekonomické situace ke snížení dluhu. V předvolební kampani potom politické strany svými sliby rozhodně nešetří,“ konstatuje finanční analytik Bernd Raffelhüschen.

Jak již bylo zmíněno, ohrožen je v prvé řadě důchodový systém. „Pokud zvítězí sociální demokraté a prosadí udržení dnešní úrovně důchodů na úrovni 48 % vůči mzdám, potom se celý dluh ze současných 224 % HDP zvýší o dalších padesát procent. To by odpovídalo dalšímu 1,6 bilionu eur ke stávajícím téměř sedmi bilionům,“ uvádí Die Welt s tím, že v důsledku vládnutí koalice CDU/CSU–SPD se skrytý dluh oproti loňsku zvýšil z 95 na 129 %.

Ekonomové doporučují, aby se hranice odchodu do důchodu zvýšila na 70 let. SPD, CDU ani FPD však o ničem takovém nahlas nemluví. Preferují naproti tomu spíš daňové škrty. „Podle výpočtů by však snížení daně ve výši 15 miliard eur zvýšilo celkový dluh ze 224 na 245 % HDP,“ uzavírá Der Welt nepříliš nadějné vyhlídky pro dnešní mladou generaci v Německu, která bude muset jednou vše sama zaplatit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…