Kancléřka Merkelová je prý ve funkci tak dlouho kvůli tomu, že Němci mají rádi konsenzus

20.11.2015 11:13

Němci nemají rádi konfrontaci, a i díky tomu může v neděli kancléřka Angela Merkelová oslavit desáté výročí ve funkci. Je totiž pro mnoho lidí ztělesněním umírněnosti. ČTK to řekl politolog Herfried Münkler z berlínské Humboldtovy univerzity. Další analytici však Merkelové tuto umírněnost vyčítají, protože podle nich kancléřka za celou dobu své vlády nepřišla s žádným strategickým projektem, na rozdíl od většiny svých předchůdců. Kontroverze kolem Merkelové vznikly až v posledních měsících v souvislosti s uprchlickou krizí.

Kancléřka Merkelová je prý ve funkci tak dlouho kvůli tomu, že Němci mají rádi konsenzus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

„Němci touží po umírněnosti. Může to být i důsledek převratných změn v posledních desetiletích,“ připomněl Münkler, že za posledních 25 let se zhroutila železná opona, Německo se sjednotilo, přijalo společnou evropskou měnu a muselo se vypořádat s finanční krizí. „Merkelová tuto umírněnost ztělesňuje, a to může být rozhodující pro její politický úspěch,“ dodal.

Hledá dohodu

Na rozdíl od svého předchůdce Gerharda Schrödera vystupuje Merkelová jako člověk, který hledá dohodu a neprotlačuje vždy své vlastní zájmy. Nejspíš i proto se podle Münklera za dobu jejího kancléřství téměř neobjevovaly útoky proti ní. V pravidelných průzkumech Politbarometer, které si každý měsíc zadává televize ZDF, od nástupu Merkelové do vlády po celých deset let převažuje pozitivní hodnocení její práce nad negativním.

„Kancléřka shody“, jak Merkelové někdy přezdívají média, je v čele vlády déle než většina jejích předchůdců. Analytik René Pfister ale upozorňuje, že po většinu svého funkčního období nepřišla s žádným strategickým projektem. Přitom například Konrad Adenauer (vládl 1949–63) už dva roky po vstupu do úřadu položil základ současné Evropské unie vytvořením Evropského společenství uhlí a oceli. Willy Brandt (1969–74) týden po složení přísahy zahájil novou politiku vůči komunistické Německé demokratické republice, Helmut Kohl (1982–98) dovedl Německo ke sjednocení. A Schröder (1998–2005) prosadil hospodářské reformy, které postavily Německo na nohy po ekonomickém propadu na přelomu tisíciletí.

Bez ohledu na politické přesvědčení si prý Němci neumí představit jiného kancléře

„Vznikl obraz kancléřky, která Němcům nedodává odvahu k velkým věcem, ale jen dobře řídí zemi v době svého kancléřství,“ uvedl analytik Pfister. „Období vlády Merkelové tak připomíná sledování (seriálu) Místo činu v neděli večer. Je to jen málo napínavé, ale všichni si na to zvykli a nechtějí přepínat jinam,“ podotkl analytik.

Podle Münklera se postupem času stala pozice Merkelové neotřesitelná a Němci si bez ohledu na své politické přesvědčení neumí představit jiného kancléře. „Merkelové vyhovuje, že už podruhé za tři volební období vládne ve velké koalici se sociální demokracií, která je nalevo od ní. CDU je naopak napravo od své vlastní kancléřky, a ta tak může dělat to, co umí nejlépe – vyvažovat,“ řekl.

Kvůli jejímu postoji k uprchlické krizi Merkelové klesají preference

Kritika na adresu Merkelové začala zaznívat teprve v posledních měsících v souvislosti s uprchlickou krizí. Kancléřka v ní apeluje na morální hodnoty a několikrát zopakovala, že právo na azyl nezná horní hranici a že není možné Německo uzavřít před běženci. Její poselství „zvládneme to“ postavilo Merkelovou proti části vlastní strany, které kvůli uprchlické krizi klesají preference. Radikální odpůrci imigrace kancléřku na demonstracích označují za vlastizrádkyni.

Münkler a Pfister se shodují na tom, že v současnosti se nedá odhadnout, jaký dopad bude mít uprchlická krize na politickou kariéru Merkelové. Do parlamentních voleb zbývají ještě dva roky. „Nemůžeme ale očekávat, že by Merkelová sama odstoupila,“ je přesvědčen Münkler. „Pokud nebude svržena, bude určitě ve funkci pokračovat,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…