Kancléřka Merkelová přijede do Prahy za pár dní. Sobotkův Prouza pohovořil v ČT o tom, co ji v Česku čeká. A rýpl si u toho do prezidenta Zemana

18.08.2016 23:32

Mílovými kroky se blíží návštěva německé kancléřky Angely Merkelové v Praze. Tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize prozradil, co všechno se pro tuto příležitost chystá. V této souvislosti se znovu vymezil proti Miloši Zemanovi. Na úvod však promluvil o Brexitu, z něhož je poněkud nešťasten.

Kancléřka Merkelová přijede do Prahy za pár dní. Sobotkův Prouza pohovořil v ČT o tom, co ji v Česku čeká. A rýpl si u toho do prezidenta Zemana
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

V úvodu pořadu se „pan Evropa“ Tomáš Prouza vyjádřil k dopadům Brexitu na Velkou Británii. Zatím se ukazuje, že slabá měna pomáhá tamním exportérům a posiluje chuť turistů v Británii utrácet za ostrovní luxusní zboží. Jak to tedy s tím Brexitem vypadá? „Špatně. My vlastně nemáme žádný nástroj, jak Británii donutit jednat,“ posteskl si. Chystá se další schůzka předsedy Evropské rady Donalda Tuska s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a dalšími politiky, kde se bude řešit, co dál.

„V tuto chvíli sice Britové zůstávají součástí EU, takže se zúčastňují jednání v Bruselu, ale mnohem víc už ‚hrají‘ na sebe. Teď těží z té nálady, že jsou zase velcí a důležití, ale ten efekt je krátkodobý, za dva, za tři roky, až ten rozvod dokonáme,“ uzavřel téma host.  

Uprchlická krize není aktuální téma

A co se tedy bude řešit během návštěvy Angely Merkelové v Praze? „Angela Merkelová s námi chce mluvit o tom, jak my vnímáme reformu EU. A také se zapomíná na to, že máme čistě česko-německá témata. To jednání bude trvat asi pět hodin a budeme řešit reformu EU, ale i ty česko-německé záležitosti, bude to tedy půl na půl,“ prozradil Prouza. Připustil, že Merkelová také hledá spojence v otázce Brexitu. „Určitě hledá spojence.“

Prezident Miloš Zeman už dal najevo, že chce s Angelou Merkelovou hovořit o uprchlické krizi. Podle Prouzy je ale proud uprchlíků mířící do Česka takřka nulový, takže to není příliš aktuální téma. Z pohledu státního tajemníka je prý mnohem důležitější otázka spolupráce tajných služeb v Evropě a otázka integrace uprchlíků, kteří už tu jsou, do společnosti, která se ne vždy daří.  

„Z našeho pohledu je důležitější bezpečnost. Musíme se dívat na lepší spolupráci tajných služeb. Naší politikou by nemělo být to, abychom znovu stavěli ploty na Šumavě. Naše politika byla taková, že jsme ty ploty stříhali,“ připomněl host. To, že si nás Německo považuje, ukazuje skutečnost, že bude jednat právě s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…