Kandidát ČSSD na primátora Prahy Ludvík zveřejnil, jak dostat do ulic více strážníků

15.09.2014 16:16

Větší počet strážníků v pražských ulicích. Toho chce dosáhnout ČSSD v hlavním městě. Jak v pondělí zaznělo, ví, kde na to vzít finance. Na rozdíl od některých jiných politických stran, které si pořádek i bezpečnost v Praze vzaly za své jako jeden z hlavních cílů, tak tato představa má jasný konkrétní obrys.

Kandidát ČSSD na primátora Prahy Ludvík zveřejnil, jak dostat do ulic více strážníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na pražského primátora za ČSSD Miloslav Ludvík

Koncepci v oblasti bezpečnosti představil Miloslav Ludvík, kandidát ČSSD na primátora Prahy. Z jeho slov mimo jiné vyplynulo například to, že ČSSD bude usilovat o celkové snižování kriminality především zaváděním efektivních bezpečnostních a preventivních opatření a zvyšováním počtu strážníků v ulicích. Až do tohoto momentu to může znít banálně a pouze obecně.

„Na posílení bezpečnosti, mzdy nových strážníků a další opatření chce ČSSD vyčlenit dalších 85 milionů korun z rozpočtu města. Je třeba se soustředit nejen na kriminalitu v centru města, ale i na zvyšování bezpečnosti občanů a řešení drobné a sídlištní kriminality v dalších lokalitách. Ze statistik totiž vyplývá, že v roce 2013 se oproti předchozímu roku zvedl počet trestných činů v Praze o 13 procent,“ odůvodnil stanovený cíl Ludvík.

Kriminalita je v každé části Prahy trochu jiná. Je třeba to zohlednit

V rámci toho, čeho by chtěli pražští sociální demokraté dosáhnout, je pak důležité připomenout, že každá městská část v hlavním městě má odlišnou náplň trestné činnosti, a proto bude nutný i detailní průzkum místních specifik kriminality v jednotlivých městských částech.

Zajímavé se pak může jevit to, že zatímco počty městských strážníků v pražských ulicích klesají, počet přestupků narůstá. Vyjádřeno konkrétními čísly, na konci prvního pololetí loňského roku bylo v Praze 2237 městských policistů, o rok později, letos, již jen 2121. „To je pokles o 5 procent. V současné době tak chybí obsadit více než 10 procent tabulkových míst. Pro zajímavost – počet přestupků za toto období narostl o 14 procent,“ vysvětlil Miloslav Ludvík.

A kde jsou ukryty rezervy pro strážníky?     

Jelikož vše je o penězích, stejně tak je i řešení tohoto problému částečně v tom, zda bude dostatek financí k tomu, aby mohlo nejen přibýt strážníků, ale i to, aby strážníci mohli být za svoji práci patřičně odměňováni. Proto chce ČSSD na plánovaná nová bezpečnostní opatření vyčlenit 85 milionů korun.

„Tyto peníze ukrojíme z naprosto přebujelého rozpočtu, který má magistrát v současné době vyhrazen na právnické a konzultační služby. Ta částka je 150 milionů,“ prozradil Petr Dolínek, kandidát do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Podle něj částka 85 milionů, o které byla v pondělí i před médii řeč, pokryje roční plat pro více než 200 nových strážníků. Jak dodal, navíc ČSSD počítá též s využitím evropských fondů pro financování preventivních opatření a materiálně technického vybavení městských policií jednotlivých pražských částí.

Jiné trable tíží centrum Prahy, jiné sídliště

Centrum Prahy, které žije aktivním nočním životem, je dlouhodobě oblastí s nejvyšším počtem trestných činů. Ty se týkají prodeje drog, bezdomovectví, opilství, rušení nočního klidu i kapesních krádeží.

Naopak, jak zdůrazňují kandidáti na pražský magistrát, na sídlištích sice není noční život tak aktivní, ale hrozí tu občanům jiná nebezpečí – mimo jiné v neosvětlených místech, ve zpustlých budovách.

„Chceme se v prvé řadě soustředit na lokality jako je Jižní Město, Lhotka, Černý Most, Kyje, Stodůlky, Modřany, ale i čtvrtě jako je Smíchov, Košíře či Karlín,“ uvedl třetí z představených kandidátů ČSSD do pražského zastupitelstva Daniel Hodek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…