Kandidát ČSSD osočil Západ. A připomenul mrtvé v Bosně a Kosovu

19.03.2014 13:36

Miroslav Poche, zřejmě budoucí zástupce ČSSD v Evropském parlamentu, zaslal ParlamentnímListům.cz své stanovisko k současnému dění, zejména k situaci na Ukrajině. Dotknul se ovšem i hlubšího problému, jakým je samotná Evropa a její historické činy.

Kandidát ČSSD osočil Západ. A připomenul mrtvé v Bosně a Kosovu
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Od druhé světové války podle Pocheho toužila Evropa po objevení nové dimenze mezinárodní politiky a úplném vyloučení hrubé síly a řinčení zbraněmi jakožto způsobu řešení konfliktů. To ovšem podle člena sociální demokracie kontrastuje s tím, jak se Evropa zachovala v minulosti během několika bojových konfliktů.

„Hlásali jsme práva a mezinárodní normy, podle kterých jsme se však ne vždy řídili. Právo na sebeurčení národů bylo pro nás v případě bosenského konfliktu nepřijatelné a důsledně jsme trvali na nedotknutelnosti hranic. A ty, kteří s námi nesouhlasili, jsme byli připraveni masivně bombardovat. Jenom o pár let později se v případě Kosova pro nás naopak stalo právo na sebeurčení albánského národa natolik významné, že ti, kteří trvali na nedotknutelnosti hranic, byli opět bombardováni hlava nehlava," připomíná Poche jeden z příkladů.

„O naprosto vylhaných záminkách pro invazi do Iráku se není třeba zmiňovat. Byly to lži, možná takzvaně svaté, protože jejich cílem bylo získat západní veřejné mínění pro souhlas s vpádem spojeneckých vojsk a svržením Saddáma Husajna," uvádí dále v textu.

Vladimir Putin podle slov Miroslava Pocheho dnes svojí parcelací Ukrajiny pouze zaváží námi zasetou úrodu zpět do naší stodoly. „Nebezpečný svět se dnes vrací zpátky do Evropy. Dělení Ukrajiny, jehož jsme svědky v přímém přenosu, nám proto budiž výstrahou," uzavírá svůj příspěvek kandidát ČSSD.

Doplňme, že se Krym v referendu téměř 100 procenty hlasů přiklonil k Rusku, za což mu v pondělním projevu prezident Vladimír Putin veřejně poděkoval. EU, ale i Česká republika hlasování v referendu zpochybnily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…