Kandidát Drahoš už má svého dobrotivého miliardáře

24.03.2017 7:46

Jiří Drahoš dnes odchází z čela Akademie věd ČR. Pokusí se teď stanout v čele státu? V dohledné době by měl oznámit svou kandidaturu. Pokud se pro ni rozhodne, dostane se mu pomoci od českého miliardáře Dalibora Dědka, píše páteční MF Dnes. Dědek přitom nebude zdaleka jediným podporovatelem případného prezidentského kandidáta. Bude mít Drahoš šanci porazit Zemana?

Kandidát Drahoš už má svého dobrotivého miliardáře
Foto: Archiv DD
Popisek: Miliardář a majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek

Prezident Miloš Zeman již dal najevo, že se pokusí obhájit mandát, který získal v roce 2013 od voličů. Postaví se mu textař Michal Horáček, který má prý na kampaň připraveny desítky milionů korun. Dalším kandidátem na Hrad mohl být bývalý diplomat Petr Kolář, ale ten včera oznámil, že do boje o Hrad nepůjde, protože vidí jiné kandidáty, kteří mají větší šanci porazit Zemana.

Stále častěji se mluví o kandidatuře Jiřího Drahoše, končícího předsedy Akademie věd ČR. Ten zatím kandidaturu jen zvažuje, ale pokud se pro ni rozhodne, nezůstane bez prostředků. Podle vlastních slov sice nemá bokem dány desítky milionů na kampaň, ale podporu mu už teď přislíbil český miliardář Dalibor Dědek.

„Z kandidátů, kteří se zatím rýsují, se mi jeví jako nejserióznější,“ říká Dědek. „Už jsem s ním o podpoře jednal. Pokud se domluvíme, podpořil bych jeho kampaň i finančně. (...) Spousta lidí si asi řekne: Zase nějakej akademik. Ale je to racionálně uvažující člověk, inženýr chemie,“ chválí Drahoše Dědek.

Podporu Drahošovi slibuje také známý astronom Jiří Grygar, jehož si veřejnost může pamatovat např. z pořadu Okna vesmíru dokořán, v němž Grygar dlouhá léta divákům odkrýval hlubiny kosmu. „Znám pana profesora jako svého nejvyššího šéfa v posledních osmi letech, ale také jako váženého člena Učené společnosti ČR. Za tu dobu vytáhl z bryndy Akademii věd a projevil rozhodnost a dobrý úsudek v krizových situacích,“ chválí ho Grygar.

Historik Jaroslav Šebek je přesvědčen, že pan profesor Drahoš do boje o Hrad nakonec půjde. „Jako reálné vidím, že příští týden oznámí svoji kandidaturu.“

Zeman je favoritem volby, Drahoš může být jeho důstojným protikandidátem. To nedávno v médiích uznal i poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), který patří k nejvýraznějším podporovatelům současné hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…