Kandidát Franz: Homosexualita není nemoc, ani politický názor. Prague Pride mi nevadí

05.08.2012 21:49

Profesor Vladimír Franz vlétl do české politiky jako uragán. Jeho možná kandidatura z počátku vypadala spíše jako recese a málokdo jí věnoval pozornost. Dnes po oficiálním potvrzení je nicméně potetovaný umělec doslova mediální hvězdou a mezi voliče začíná pouštět své politické názory, které dříve vyjadřoval jen svými díly.

Kandidát Franz: Homosexualita není nemoc, ani politický názor. Prague Pride mi nevadí
Foto: fcb
Popisek: Vladimír Franz

Franz v sobotu na chatu TN.cz čelil pichlavým otázkám potenciálních voličů. Na rozdíl od některých jiných kandidátů, kteří se straní kontroverznějším tématům, se nebál vložit přímou odpověď vyjadřující jeho světonázory i tam, kde vůbec nemusela být.

Tazatel se profesora AMU zeptal na to, kam by směřovala jeho první reprezentativní, zahraniční cesta, jakožto nově zvoleného prezidenta republiky?

"První zahraniční cesta by asi byla tradičně na Slovensko, ale domácí určitě k hrobu TGM a Václava Havla, aby se za mne tam nahoře přimluvili...," vyjádřil umělec své humanitní přesvědčení.

Anketa

Dali byste svůj hlas Franzovi?

55%
hlasovalo: 2290 lidí

Bojím se víc nácků než komunistů

Nově zvolený prezident bude rok na to schvalovat vládu, která se soudě podle aktuálních preferencí dost možná opře také o hlasy komunistů. Přestože KSČM je ve Franzových očích legální parlamentní stranou, měl by s její angažovaností na vládě problém.

„Budu se opakovat, ale jako demokrat a humanista bych měl problém, pokud bych byl postaven před takové rozhodnutí. Věřím ale, že voliči jsou moudří lidé. Víc se ale bojím pravicového extremismu a populismu,“ uvedl.

Chorál a vzhůru na Prague Pride

Franzovo zvolení by s sebou přineslo také jednu novinku, pokud by se ji podařilo prosadit. Profesor by se totiž velmi přimlouval, aby při výjimečných příležitostech spolu se státní hymnou zazněl Svatováclavský chorál, který bezmála tisíc let doprovázel veškeré významné události národa této země. Další tazatel chtěl znát také kandidátovy postoje k homosexualitě a blížící se události Prague Pride, kterou kritizují především poradci kolem současného prezidenta Klause Petr Hájek a Ladislav Jakl. 

"Homosexualita není nemoc, politický názor, ale danost. Prague Pride mi ani v nejmenším nevadí. " odpověděl.

Podle politologa Jiřího Koubka z FFUK je skutečnost, že se Franz rozhodl kandidovat jen důsledkem přímé volby. "Přímá volba přitahuje excentriky Franzova formátu a jeho šance na zvolení jsou mizivé," uvedl pro Parlamentnílisty.cz. Podle sázkových kanceláří má nicméně umělec vyšší naděje na usednutí v prezidentském křesle než kupříkladu Zuzana Roithová. Franze, podobně jako ostatní kandidáty, podporuje celá řada osobností z kulturního života, jedním z posledních, kdo mu  veřejně drží palce je herec Tomáš Hanák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…