Kandidát Miroslav Poche: EU selhala v politice zaměstnanosti

01.04.2014 16:14

Sociálnědemokratický kandidát do Evropského parlamentu Miroslav Poche v rozhovoru pro Pražský deník zavzpomínal na svá studentská léta, prozradil svůj politický vzor a odhalil, s čím jde do evropských voleb. Přestože je dlouhodobě spíše proevropský, do EU si rýpl v souvislosti s politikou nezaměstnanosti. „Ve Španělsku je 50% nezaměstnanost lidí do 30 let, což není jen jejich problém, hrozí to i nám,“ upozorňuje Poche.

Kandidát Miroslav Poche: EU selhala v politice zaměstnanosti
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Redaktora Deníku Poche překvapil svým pracovním režimem, v úřadu je totiž jako jeden z mála už od brzkých ranních hodin. „Když musíte vodit děti do školy, tak váš pracovní den začíná před osmou, abyste je do té školy doprovodil,“ vysvětloval s úsměvem Poche. Prozradil také to, že si většinou ještě stihne zaběhat ve Stromovce.

Na osobní otázky odpovídal Poche ochotně. Vzpomínal na svá školní léta, která trávil na pražském Žižkově. „Tehdy jsem trávil dost času venku, což podle mě dnes dětem chybí. Denně jsem byl na Škroupově náměstí, kde je mimochodem hospoda U Sadů. Tam jsem strávil pro změnu studijní léta.“

Rozšiřme EU

Za jedno z hlavních témat, se kterým jde do voleb, označil politik například rozšíření EU o země bývalé Jugoslávie. „Od devadesátých let urazily velký kus cesty, vždy nám byly blízké. Jejich členství se velmi blíží. Takové země jako Srbsko, Černá Hora, Makedonie a za nějakou dobu i Bosna nás musí do EU doprovodit,“ vysvětluje. S východními zeměmi má Poche bohaté zkušenosti, před vstupem do komunální politiky v nich pracoval jako politický pozorovatel. Jeho manželka Helena je Slovinka, jeden čas spolu žili na Slovinsku, až poté se natrvalo přestěhovali do České republiky.

Poche odmítá rétoriku euroskeptiků. Nedůvěru lidí v EU si vysvětluje tím, jak dlouho u nás vládly euroskeptické vlády v čele s Václavem Klausem. Na druhou stranu si je prý vědom chyb, kterých se EU v minulosti dopustila. „Evropská unie selhala v politice zaměstnanosti a soudržnosti. Ve Španělsku je 50% nezaměstnanost lidí do 30 let, což není jen jejich problém, hrozí to i nám. Myslím, že nejcitlivější je zaměstnanost mladých a lidí těsně před penzí. Musíme se zaměřit na to, jak s tím bojovat,“ říká kandidát ČSSD v obsáhlém rozhovoru.

Proti nezaměstnanosti chce Poche bojovat stážemi mladých zaměstnanců, daňovými úlevami pro firmy, které zaměstnají lidi starší 50 let. „Dosud taková témata EU vůbec neřešila, protože byla řízena konzervativními politiky. Dalším tématem je reindustrializace – musíme se snažit do Evropy přilákat zpět průmysl tak, jak to teď dělají například Spojené státy. Musíme přitom myslet i na ekologii, ale neobejdeme se bez toho,“ popisuje Poche svůj program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rep

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…