Kandidát ODS do Senátu: Vnitřně se strana rozdělila na ty běžné spolehlivé členy a ty toužící po prospěchu

08.10.2014 8:11

Od roku 1990 stojí v čele Sedlčan a ve své práci by chtěl pokračovat i nadále. Své dosavadní zkušenosti z komunální politiky by chtěl ale nyní navíc uplatnit i v Senátu. Co by v případě úspěchu udělal pro region? A čím by vyvrátil pochybnosti o jeho významu? Nejen na to odpovídal Jiří Burian (ODS) naší redakci. Svěřil se nám také se svým názorem na výzvu Petra Fialy k umoření stranického dluhu či se svým pohledem na budoucnost strany.

Kandidát ODS do Senátu: Vnitřně se strana rozdělila na ty běžné spolehlivé členy a ty toužící po prospěchu
Foto: archiv starosty
Popisek: Ing. Jiří Burian (ODS) starosta města Sedlčany

Pane starosto, komunální volby jsou za dveřmi a i vy byste chtěl jako lídr ODS obhájit svůj mandát. Současně kandidujete také na senátora. Domníváte se, že je možné zvládat plnohodnotně obě funkce?

Vedle kandidatury do Senátu kandiduji i do Zastupitelstva města Sedlčan. Ne ze zištných důvodů, ale mám závazek vůči našim občanům dokončit v příštím roce nejnáročnější investici v historii města – přivaděč pitné vody, napojený na vodárenskou soustavu Želivka. Jsem přesvědčen, že případný post senátora lze plnohodnotně zvládnout i jako zastupitel města.

S jakým cílem jste výzvu kandidovat do Senátu přijal? O co byste se chtěl v případě úspěchu zasadit?

Šest volebních období jsem starostou města Sedlčany bez afér a skandálů. Za čtvrt století starostování jsem získal mnoho zkušeností z komunální politiky, které bych chtěl uplatnit na parlamentní úrovni. V případě, že v těchto volbách do Senátu dostanu důvěru voličů, zaměřím se vedle základní legislativní činnosti na řešení problémů našeho regionu, zejména pak na zkvalitnění dopravní infrastruktury např. výstavba dálnice D3 ve Středočeském kraji, dokončení obchvatu obce Olbramovice, výstavbu západního obchvatu města Dobříše, obchvat města Příbrami, vedlo toho smysluplné řešení vojenského újezdu Brdy, zamezit průzkumu a těžbě zlata na Příbramsku i Sedlčansku. Zásadně bych se chtěl zaměřit na pomoc obcím v řešení komunálních problémů.

O významu senátu se vedou již dlouhodobě debaty. V čem podle Vás spočívá jeho hlavní význam a smysl?

Podle Ústavy České republiky, která nabyla účinnosti 1. ledna 1993 je zákonodárná moc svěřena Parlamentu ČR, který má dvě komory; Senát a Poslaneckou sněmovnu. Senát je ústavní institucí trvalou, nemůže být rozpuštěn. A já toto ústavní uskupení respektuji.

Co si myslíte o spolupráci ODS a TOP 09 pro nadcházející senátní volby? A Dokážete si do budoucna představit i užší spolupráci či fúzi stran?

O možné spolupráci ODS a TOP 09 v nadcházejících senátních volbách či v budoucnosti neuvažuji. V této chvíli se mě tato úvaha nedotýká.

Průzkumy veřejného mínění nedávají v nadcházejících volbách příliš šancí na úspěch. Nedávný průzkum společnosti SANEP mluví jasně: ODS zřejmě nebude bodovat v žádném ze 14 větších krajských měst. Co vy na to? Dělá podle vás ODS něco špatně?

ODS udělala v nedávné minulosti mnoho chyb, zejména ve vedení, výkonné radě i grémiu. Přestali vnímat členskou základnu, místní i oblastní sdružení, jejich názory, připomínky i poznatky. Vnitřně se ODS rozdělila na ty běžné spolehlivé členy a ty, toužící po prospěchu.

Straně jistě neprospívají ani dluhy, které se šplhají až ke 42 miliónům, z toho šest a půl miliónu na zdravotním a sociálním pojištění. Předsedu Petra Fialu finanční krize strany přivedla až k prosbě o finanční pomoc od všech 17 944 členů. Co vy na to? Poslal jste finance na umoření dluhu?

Výzva předsedy ODS Petra Fialy vyvést tuto stranu z finanční krize i příspěvky jednotlivých členů, bude předmětem jednání našeho místního sdružení. Tuto situaci prožilo a možná i prožívá ještě mnoho jiných politických stran. Pro budoucnost nelze připustit takovéto nezodpovědné hospodaření.

Pokud se zaměříme na město. Jaký dopad má na rozpočet investice 380 mil. KČ, kterou město vynaložilo na řešení problému s nedostatkem pitné vody? Jak to například ovlivnilo investice?

Nedostatek pitné vody v našem městě řešíme již dlouhodobě s výsledkem připojení města na vodárenskou soustavu Želivka, tzv. přivaděčem pitné vody Benešov – Sedlčany. Jedná se o nejnáročnější investici v historii i současnosti tohoto města s hodnotou 384 mil. Kč. Stavba byla zahájena v březnu tohoto roku a bude dokončena v srpnu 2015. Financování této investice je z vlastních prostředků města – cca 112 mil. Kč a OP SFŽP – cca 272 mil. Kč. Finanční model byl vypracován a následně schválen zastupitelstvem města tak, aby touto akcí nebyl zastaven další rozvoj města, opravy a rekonstrukce, či investiční výstavba.

Jestliže pomineme problém s pitnou vodou, o kterém jsme již hovořili, a který se podařilo vyřešit napojením na vodárenskou soustavu Želivka, co vám dělá největší vrásky? Jaký problém je třeba vyřešit?

Mám osobně ještě několik záměrů a projektů, které by se měly v našem městě realizovat, jedná se o revitalizaci autobusového nádraží, dopravně-technické řešení centrální části Potůček a kvalitní celosezónní veřejné koupání a modernizace městské nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…