Kandidát SPD čile obchoduje s Rozhlasem i veřejnoprávní ČT. Našli jsme miliony a miliony

24.07.2018 19:55

Bývalý generální ředitel Vězeňské služby ČR a aktuální šéf jedné z největších bezpečnostních agentur v Česku, agentury Indus, Luděk Kula kandiduje v podzimních volbách do Senátu v barvách SPD Tomia Okamury. Zatímco předseda Okamura má, jak je dobře známo, s českými veřejnoprávními médii „velký problém“ a nemá je rád, Kula s nimi dělá byznys.

Kandidát SPD čile obchoduje s Rozhlasem i veřejnoprávní ČT. Našli jsme miliony a miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura, respektive její předseda Tomio Okamura má, což je veřejně známo, problém s veřejnoprávními médii a nemá je rád. Česká televize ani rozhlas Okamuru nešetří. Jmenovat lze například mediální ostřelování, které musel Okamura (a nejen on) vydržet kvůli výrokům na adresu tábora v Letech u Písku, ve kterém za protektorátu prokazatelně trpěli Romové.

S pořadem 168 hodin reportérky Nory Fridrichové se Okamura nebaví vůbec a opakovaně jej označil za „podvodný“. V žaludku mu leží i případy, o kterých pořad informoval v souvislosti s ním před několika lety.

Luděk Kula, bývalý generální ředitel Vězeňské služby ČR, který by se za SPD na podzim rád dostal do Senátu (přečtěte si rozhovor, který s ním ParlamentníListy.cz publikovaly), ale s Českou televizí ani s Rozhlasem problém zřejmě nemá, ostatně kandiduje za SPD jako nestraník. Dokonce s oběma veřejnoprávními kolosy dělá byznys, a to tak, že velmi čile.

V databázi projektu Hlídač státu, který monitoruje veřejnou sféru, lze najít řadu smluv, které má Kulova bezpečnostní agentura jak s Českým rozhlasem, tak i s Českou televizí, tedy s „pomyslnými soky“ velmi nepříznivě nakloněnými Okamurovu hnutí.   

Anketa

Věříte, že za 10 let se naše země bude mít lépe než dnes?

13%
hlasovalo: 9427 lidí

Podívejme se na ty takříkajíc „nejtučnější“. Hodnotná je například smlouva mezi agenturou Indus a Českým rozhlasem, která vznikla jako příloha k „rámcové dohodě na poskytování bezpečnostních služeb pro ČRo ze dne 31. 8. 2017“.

Podle serveru Hlídač státu činí celková hodnota této smlouvy spolu s DPH 6,4 milionu korun. Dokument podepisoval osobně Kula a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Naneštěstí v dokumentu chybí „tabulka pro výpočet ceny k dílčí smlouvě“, která podle dokumentu nebyla zveřejněna na základě „výjimky o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv“.   

JEDNA ZE SMLUV, KTERÉ MÁ KULŮV INDUS S ČESKOU TELEVIZÍ: 

Zdroj: Hlídačstátu.cz

Předmětná rámcová dohoda, ke které se tato smlouva vztahuje, je však ještě „tučnější“. Její hodnota totiž podle Hlídače smluv činí včetně daně z přidané hodnoty 26,6 milionu korun. „Účelem této dohody je zajistit po dobu 48 měsíců ode dne uzavření této dohody poskytování níže specifikovaných služeb a dalších plnění stanovených touto dohodou nebo dílčí smlouvou, až do výše předpokládaného finančního limitu 22.000.000 Kč,“ stojí v dokumentu v hlavičce „I. Účel a předmět dohody“.

Služby zahrnuly: „fyzickou ochranu a ostrahu objektů ČRo, recepční služby a poskytování dalších služeb“. Plnění dohody mezi agenturou Indus a rozhlasem zahrnulo i transport peněžních prostředků (tzv. převoz cenin).

Z přílohy dokumentu se lze i dočíst, kolik činila hodinová sazba za jednu odpracovanou hodinu pracovníka, ta bez DPH činila 135 korun na hodinu. V přepočtu na čtyřicetihodinový úvazek týdně to při plném pracovním nasazení vychází na přibližně 20 tisíc hrubého měsíčně, což je o téměř deset tisíc pod průměrnou mzdou v České republice. U některých kategorií služeb, například u zajištění ochrany na mimořádných akcích, pak hodinové sazby pracovníků chybí.

Anketa

Máte rádi seriál Chalupáři?

87%
9%
hlasovalo: 5490 lidí

Kulův Indus nicméně byznysově boduje i u druhého z veřejnoprávních médií v České republice. Velmi hodnotná je smlouva, kterou Indus s ČT má ze září 2017. Její hodnota i s daní činí 13,39 milionu korun. „Předmětem smlouvy je poskytování služeb ostrahy objektů a recepčních služeb v objektech České televize na území města Brna,“ lze se dočíst ve smlouvě. Přičemž místem plnění byla dvojice objektů v jihomoravské metropoli. Ostrahu za domluvenou cenu měla Kulova firma vykonávat po čtyři roky.      

Abychom byli ke Kulovi féroví, je nutno poznamenat, že firma Indus patří mezi největší bezpečnostní agentury v České republice a jako taková provádí ostrahu celé řady veřejných institucí. Kromě dvojice médií, kter nemá rád Tomio Okamura (ČT a ČRo), tak Indus v minulosti podle registru Hlídač státu uzavřel smlouvy například s Generálním finančním ředitelstvím, s Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM) nebo s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Kromě toho Kulův Indus vyhrál nově i zakázku na ostrahu Pražského hradu, o čemž informoval deník Aktuálně.cz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…