Kandidát TOP 09: Z praktického hlediska je pro podnikatele i turisty euro výhodné

14.05.2014 12:09

I přesto, že jsou pro starostu Kutné Hory Ivo Šance (Šance pro Kutnou Horu) prioritou komunální volby, rozhodl se podpořit v eurovolbách kandidátku TOP 09/STAN. „Chci ukázat, že i Starostové mají kandidáty s mezinárodními zkušenostmi, jazykovými schopnostmi a se zkušenostmi z veřejného života." Jak ale hodnotí výhody, jež nám přineslo dosavadní desetileté členství v Unii? A co se změnilo za jeho působení v Kutné Hoře? Nejen na to se ptala naše redakce.

Kandidát TOP 09: Z praktického hlediska je pro podnikatele i turisty euro výhodné
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila své kandidáty do Evropského parlamentu

V rámci eurovoleb jste podpořil kandidátku TOP 09 a STAN. S jakým cílem kandidujete?

Kandiduji na desátém, tedy pravděpodobně nevolitelném místě. Nedělám si iluze, že bych zasedl v Evropském parlamentu. Chci však podpořit společnou kandidátku STAN a TOP 09 a ukázat, že i Starostové mají kandidáty s mezinárodními zkušenostmi, jazykovými schopnostmi a se zkušenostmi z veřejného života.

TOP tvrdí, že se ČR vstupem do EU stala součástí společenství, které přináší nezpochybnitelné civilizační a ekonomické výhody. Souhlasíte? A můžete být konkrétnější?

S tímto tvrzením jednoznačně souhlasím. Ekonomická výhoda velkého evropského trhu bez bariér a omezení je přece jednoznačná. A v globálním měřítku je důležité, aby Evropa figurovala jako pokud možno jednotná a konkurenceschopná základna pro ekonomiky jednotlivých států. A konkurenceschopnosti na základě výzkumu, vývoje a inovací lze mnohem lépe dosáhnout koordinovaným společným postupem. A pokud jde o civilizační hodnoty, tak Evropa stojí na křesťanských a demokratických tradicích a základech, které je nutno chránit a rozvíjet tak, aby tyto hodnoty obstály v globálních společenských změnách, tedy i v tlaku velmocí, které jsou založeny na úplně jiných hodnotách.

Sdílíte také pozitivní postoj TOP 09 k přijetí eura. Proč?

Ano, tento postoj sdílím. Nevidím žádné nevýhody přijetí eura. Makroekonomické rozbory nechám jiným, ale z praktického hlediska je pro podnikatele i pro turisty euro výhodné.

Jak vy osobně nahlížíte na tzv. přeběhlíky? Ptám se i proto, že i TOP 09 má na předním místě kandidátky Jiřího Pospíšila, který odešel z ODS poté, co neuspěl na kongresu. Jak vnímáte takové politiky?

Myslím, že TOP 09 i STAN mají dostatek vlastních schopných lidí a že by nemuseli svoje kandidátky stavět na jiných jenom proto, že jsou momentálně mediálně známější.

V současné době jste starostou a zastupitelem kraje, co pro vás bylo impulsem vstoupit do vysoké politiky? Na rozdíl od komunální politiky, kde máte permanentní zpětnou vazbu od občanů, obzvlášť jako europslanec tuto možnost částečně ztratíte.

Nemyslím si, že europoslanec je představitelem „vysoké politiky“. Kdyby došlo k tomu, že bych se jím stal, tak si příležitost pro zpětnou vazbu určitě najdu. Impulsem pro kandidaturu byla jednak myšlenka podpory kandidátky STAN a TOP 09, ale i to, že mám poměrně rozsáhlé mezinárodní zkušenosti a dlouhodobé zkušenosti z nejrůznějších sektorů komunální politiky. Nabízím tedy realistický pohled na věc a snad i zdravý rozum při rozhodování o evropských záležitostech.

A co by bylo s vašimi současnými mandáty nadále? Přeci jen volební období zastupitele není ještě ani v polovině a jak jste se již v minulosti svěřil pro ParlamentníListy.cz, mandát starosty byste chtěl na podzim obhájit.

To jsou velmi vzdálené úvahy. Mojí prioritou jsou podzimní komunální volby.

V čele úřadu jste nyní čtvrtým rokem. Když se ohlédnete zpět, jak byste své působení v čele radnice zhodnotil? Považujete jej za úspěšné?

Ano, působení moje i našeho sdružení považuji za úspěšné. Realizovali jsme a připravili řadu projektů (zádlažba historického jádra, obnova Spolkového domu, rekonstrukce sokolovny v Malíně, obnova mnoha ulic a chodníků, rekonstrukce ČOV a výstavba kanalizace v některých částech města, zlevnění tepla a obnova teplárenského systému, příprava projektů výstavby sportovní haly, azylového domu pro matky s dětmi, centra sociálních služeb, rekonstrukce rodného domu Mikuláše Dačického atd.). Výrazně se zlepšila čistota města a stav zelených ploch. Zlepšili jsme bezpečnost v ulicích. Dobře spolupracujeme s partnery v oblasti cestovního ruchu a Kutná Hora je vyhledávaným a oblíbeným cílem turistů. Město zdravě hospodaří a vytváří finanční rezervy. Neměli jsme tu žádný skandál nebo korupční aféru, i když naši odpůrci se snažili nás očerňovat při každé příležitosti.

Před koncem roku jste v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zmínil potřebu vypracovat některé strategické dokumenty města i nejbližšího regionu. Můžete být konkrétnější? Co je třeba ve městě změnit nebo zde lidé nejvíce postrádají?

Zapojili jsme se do projektu SMO „Meziobecní spolupráce“ a vytváříme strategické dokumenty v oblasti školství, odpadového hospodářství a sociálních služeb. Aktualizovali jsme komunitní plán i marketingový plán rozvoje cestovního ruchu, vypracovali jsme koncepci bydlení ve městě. Myslím, že občanů Kutné Hory se nejvíce dotýká otázka sociálních služeb a bydlení, zejména s ohledem na to, že populace stárne a požadavky na strukturu a podobu bydlení se postupně mění.

Jak to aktuálně vypadá s budoucností Tellerova cukrovaru v Kutné Hoře, na který se koncem roku objevil kupec? Podařilo se vám s investorem dohodnout? A můžete být konkrétnější?

Ano, s investorem jsme se dohodli. V bývalém cukrovaru by měly vzniknout byty i ubytovací zařízení včetně služeb. Do hry vstoupil i další partner z neziskového sektoru, který by měl zajišťovat provoz hotelového zařízení. V druhé polovině roku by (snad) měly začít postupné práce na obnově objektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…