Kandidát na generálního ředitele Potužník má jasno: Česká televize potřebuje více peněz. Reklama by se mohla vrátit na obrazovky

21.04.2017 19:30

Bývalý redaktor ČT a generální komisař českého Expa 2015 Jiří František Potužník poskytl rozhovor internetové televizi DVTV. Vysvětloval např. proč se už potřetí hlásí o křeslo generálního ředitele veřejnoprávní České televize. Jde mu prý především o nezávislost ČT, nezávislost politickou a ekonomickou. Zdá se mu, že teď Česká televize čelí velkým tlakům. ČT by prý také pomohlo, kdyby měla víc peněz.

Kandidát na generálního ředitele Potužník má jasno: Česká televize potřebuje více peněz. Reklama by se mohla vrátit na obrazovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČT 24, ilustrační foto

„Já si myslím, že tlaky, které na Českou televizi – ze strany nejen politiků, ale také ze strany některých velkých podnikatelských subjektů – dopadají, zejména na zpravodajství, jsou evidentní a to, že se jim zpravodajství úspěšně brání neznamená, že bychom se tomu jako veřejnost neměli věnovat a zejména ten stav zkusit zachovat a zlepšovat. Když si nějaký politik dovolí napadnout bezúhonné reportéry a nic mu za to nehrozí, vyjma nějakého obdivu za jeho pofidérní statečnost, tak si myslím, že je to věc, která by měla rezonovat,“ je přesvědčen Potužník.

Celý rozhovor naleznete zde

Narážel na kritická slova Andreje Babiše vůči Reportérům ČT, ale obratem dodal, že to není aktér, který se takto vyjadřuje. Pokud obvinil ČT z korupce, kterou ovšem neprokázal, tak by se Babiš měl omluvit. Potužník by si dokázal představit, že bude následovat i nějaká finanční sankce, aby si podobné lživé osočování televize kterýkoli aktér rozmyslel. Lze namítnout, že Česká televize se může bránit u soudu, ale podle Potužníka by dobří pracovníci ČT měli mít víc jistot, než jen jistotu soudní.

Dosavadní ředitel ČT Petr Dvořák podle hosta není špatným ředitelem a pokud by prosazoval nezávislost ČT tak, jak jí rozumí Potužník, mohl by Dvořák na svém místě zůstat.

Česká televize potřebuje víc peněz

Česká televize by prý měla mít víc peněz. „Já si myslím, že Česká televize potřebuje víc peněz,“ konstatoval jasně. Proč? Protože roste cena lidské práce, roste cena energií a tak podobně – a kvalitní obsah nelze tvořit bez peněz.  „Dokážu si představit, že se vrátí reklama na ČT1. Dokážu si představit, že budou existovat nějaké balíčky služeb navíc pro koncesionáře,“ pokračoval v popisu host.

Koncesionářské poplatky by nezvyšoval, ale dal by České televizi nějakou jasně danou částku ze státního rozpočtu. V tuhle chvíli hospodaří televize s necelými sedmi miliardami a Potužník by byl rád, aby se tato částka zvedla o desítky procent. Vše ve jménu adaptace na moderní technologie a přizpůsobení se modernímu divákovi.

Pak však přišel moment, v němž moderátorovi Martinovi Veselovskému prakticky došla slova. Potužník totiž oznámil, že až se stane ředitelem ČT a zjistí, že, nemá dostatečnou podporu v Radě České televize, tak by to prý klidně mohl ze dne na den zabalit a skončit s prací generálního ředitele ČT. S tím prý musí Rada ČT počítat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…