Kandidát na lídra ODS v Olomouckém kraji: Musíme se poprat o místo nejsilnější pravicové strany

22.08.2013 6:13

Martin Novotný (ODS) působí v komunální politice již více než deset let a druhé volební období je primátorem Olomouce. Co považuje za své největší úspěchy a jak se mu daří vypořádat s problémy města? O celostátní politiku se zajímal vždy a našim stránkám prozradil, že se chce v předčasných volbách ucházet o post lídra ODS na kandidátce v kraji. Jak ale vnímá krizi ODS? V čem je podle jeho názoru největší problém dnešní doby a jak nahlíží na vývoj ve vysoké politice za posledních 20 let? I na to odpovídal pro PL.

Kandidát na lídra ODS v Olomouckém kraji: Musíme se poprat o místo nejsilnější pravicové strany
Foto: Redakce
Popisek: Martin Novotný (ODS), primátor Olomouce

ODS podle vašich slov jednoznačně potřebuje posílit leadership a ideový základ. Koho byste tak nyní vy osobně preferoval jako nového předsedu strany? Mluví se také o vyprahlosti strany po nových tvářích, které by ODS opět pozvedli. Jaká jména byste například vy osobně uvítal na kandidátkách ODS do PS tak, aby byli přijatelní pro co nejvíce občanů?

Mluvil jsem o lídrovství a cesta k němu není otázkou jednoho povolebního kongresu. Každá politická strana potřebuje z velmi praktických důvodů řádně zvoleného předsedu, tuto volbu vnímám v momentálních podmínkách jako pragmatický akt ve smyslu umění možného. Jména jako Miroslava Němcová či Jiří Pospíšil si dovedu představit. Skutečný vůdce však dle mého přesvědčení vznikne teprve v rámci pobytu v opozici a opoziční politické aktivity. Tam se ukáže, kdo je schopen zformulovat nově ideologii a programové cíle strany a oslovit podstatnou část veřejnosti. Neboť jak zaznělo u kořenů ODS, vůdce se nevolí, vůdce se rodí, a pobyt v opozici k takovému „porodu“ vytváří podmínky. Pokud jde o kandidátky, měl by to být mix lidí politicky úspěšných v regionech, respektovaných osobností a nových tváří. 

Jak jste uvedl pro naše stránky, i vy osobně byste se chtěl ucházet o místo na kandidátce do Poslanecké sněmovny. Předčasné volby nás zřejmě čekají ale již v říjnu, budete tak i vy jejich účastníkem jako kandidát ODS?  A jakou šanci nyní ODS ve volbách dáváte?

Řeknu stručně, že se chci ucházet o pozici lídra ODS na kandidátce v Olomouckém kraji. Budou to pro ODS nejtěžší volby a výsledek bude velmi záviset na dění v nejbližších dvou měsících, jak na naší schopnosti zvládnout kampaň, tak i na vnějších okolnostech, žijeme v době „vymknuté z kloubů“, kdy je možné vše a metody použité v politickém boji tentokrát mohou být ještě tvrdší, než kdykoliv předtím. Cílem ODS nemůže být nic jiného, než dosáhnout výsledku, který ji zachová jako relevantní parlamentní politický subjekt (dvojciferný výsledek) a poprat se o místo nejsilnějšího subjektu na pravici. Výchozí situace je taková, že to nebude vůbec lehké. Avšak co je dnes lehké?

Celostátní politika vás ale zajímala vždy. Jak byste stručně hodnotil její vývoj za posledních 20.let. Co se podle vás nejvíce změnilo?

Já bych rozlišil v tomto historickém shrnutí pohled na celostátní politiku a vývoj ústavního systému na jedné straně a zbytek reality, který dotváří celkový stav země. Nadále platí, že celkový stav České republiky není vůbec špatný, země nemá i díky relativně racionální (ve srovnání s jinými zeměmi) makroekonomické politice nějaký podstatný „strukturální“ problém, který by nešlo vyřešit.

Samozřejmě že se potýkáme s ekonomickou krizí, ale ani její důsledky nejsou zdaleka tak fatální, jak by naznačovala „společenská nálada“. V pěstování pesimismu a fatalistických nálad jsme mistři světa. Náš problém je jinde.

Někdy koncem devadesátých let začal náš politický systém ztrácet schopnost realizovat skutečně zásadní rozhodnutí ve věci optimalizace parametrů ústavního systému, politického systému a zkvalitňování fungování státních institucí. Nejpregnantnějším příkladem byla neschopnost pochopit a zabránit zhoubným důsledkům aplikace našeho volebního systému na politické spektrum. Tento volební systém spektrum doslova rozvrátil zevnitř, je mimochodem daleko významnější příčinou korupce, než selhání jednotlivců. Je u nás léta zvykem přeceňovat lidský faktor a spoléhat se na to, že problémy vyřešíme náhradou špatných lidí lepšími. Většinou následuje zklamání, špatní jsou nahrazení ještě horšími. My jsme byli vždy relativně bohatou zemí, u které byl ale problém, zda si „umíme vládnout“, lépe řečeno, zda umíme budovat svůj vlastní stát. S tím se musíme nejvíc poprat.

Na radnici působíte již více než deset let a podruhé jste také primátorem. Co považujte ta své největší úspěchy? A je naopak něco, co se vám realizovat nepodařilo, proč?

Neuvedu žádnou konkrétní investiční akci, ačkoliv v Olomouci se nyní staví nejvíce v novodobé historii.  Za největší úspěch považuji proměnu atmosféry ve městě. Olomouc byla léta spící perla díky historickým památkám, avšak svázanou jakousi pomalostí a sklonem k pesimismu (hledání důvodů, proč něco nejde), což je tak trochu vlastní nám Hanákům. Město se rozhýbalo, nastal boom bytové výstavby, staví se kongresová centra, rozvíjí se hotelnictví, univerzita buduje svá centra vědecké excelence, stoupá počet turistů. Obrovsky se rozšířila nabídka kulturního a společenského dění. A lidi si vyzkoušeli, „že to jde“. To, že dnes Olomouc „žije“, je nejlepší deviza pro budoucnost. Pokud jde o neúspěchy, tam budu konkrétní, nedaří se najít politický konsensus pro investici do zimního stadionu , ale stále se nevzdávám naděje, že se to podaří zlomit.

Nedostatek míst v domovech pro seniory řeší Olomoucký kraj. Nyní se díky 76 milionům, které kraj získal z Regionálního operačního programu Střední Morava, kapacity alespoň částečně zvýší. Jak velkým problémem je nedostatek míst v domovech pro seniory v Olomouci a jak se města dotkne dotace?

V souvislosti s demografickými trendy je rozvoj těchto služeb nezbytností, akce kraje nepochybně situaci pomůže, ale nestačí. My momentálně řešíme možnost dalšího pokrytí této oblasti i spoluprací se soukromým sektorem, chceme dát příležitost jednomu či několika subjektům, aby ve městě vybudovali zařízení pro seniory jako privátní záměr. V novém územním plánu bude dostatek lokalit pro další rozvoj těchto služeb včetně možnosti vzniku městských zařízení. Snažíme se zároveň udržovat rozumné cenovou politiku v našich domech s pečovatelskou službou a postupně je rekonstruovat.

Jaké možnosti nabízí Olomouc naopak rodinám s dětmi či mladistvým?

Pokud jde o nabídku na poli bydlení, je širší než kdykoliv předtím, trápí nás poměrně vysoká cenová hladina, ale v poslední době se rozvíjejí i projekty zaměřené výslovně na sociální bydlení. Pro mladé se snažíme obecně zatraktivnit městskou infrastrukturu. Vznikly desítky nových dětských hřiśť, opravujeme mateřské školky i základní školy, k dispozici jsou atraktivní sportovní zařízení městská i privátní. Budujeme i podmínky pro populární sporty, rozvíjí se cyklostezky či in-line stezky. To nejdůležitější je ale dát perspektiva, spolupráce s univerzitou a investice do oborů s vysokou přidanou hodnotou a potenciálem pro ekonomický rozvoj přinese ovoce v budoucnosti. Dobře funguje i systém prevence kriminality, toxikomanie apod.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil v červnu výsledek tendru, ve kterém Správa železniční dopravní cesty vybrala dodavatele na rekonstrukci olomouckého hlavního nádraží. Jak se situace aktuálně vyvíjí? Byl již vybrán řádný vítěz? A kdy by se mělo s rekonstrukcí začít? Dodejme, že Průjezd olomouckým nádražím patří mezi poslední nerekonstruované úseky trati z Prahy do Ostravy.

Vleklý právní spor kolem tendru se podařilo konečně rozlousknout, zhotovitel stavby byl potvrzen a akce začíná. Jde o objemově největší investiční akci ve městě a zdaleka nejde jen o opravu vlastního kolejiště, zvýší se zároveň komfort cestujících, modernější podobu získá celý dopravní terminál. V zásadním dilematu zda cestovat do Prahy či jiných vzdálenějších míst autem či vlakem získává vlak další plus, již v minulosti (a stav D1 včetně dnešních komplikací v souvislosti s rekonstrukcí tomu jen napomáhá) si vlak oblíbilo stále více lidí. Jako každá velká akce bude i tato znamenat v průběhu stavebních prací zásah do života města některými uzavírkami, leč rozhodně to stojí zato. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…