Kandidáti ANO slibují, že se vzdají imunity a zveřejní majetek

17.10.2013 14:48

Hnutí ANO, jehož lídrem je miliardář Andrej Babiš, připravilo pro své kandidáty morální desatero. Slibuje v něm například, že politici ANO se vzdají imunity a do týdne od svého zvolení zveřejní soupis svého majetku. Dokument dnes strana představila novinářům. Kandidáti ale nebudou desatero podepisovat, chtějí se tak odlišit od strany Věci veřejné (VV), která své poslance zavazovala etickým kodexem. Za jeho porušení pak některé poslance vyloučila ze strany.

Kandidáti ANO slibují, že se vzdají imunity a zveřejní majetek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Babišovo ANO má volební preference přes deset procent

"Nakonec jsme se dohodli, že nebudeme nic podepisovat, zase by se navozovala podobnost s Věcmi veřejnými. Podpisy jsou zbytečné, buď to tak cítíme, žijeme tak a jdeme příkladem, nebo to jen podepíšeme a budeme si dělat, co jsme viděli v minulosti právě u Věcí veřejných," řekla dnes novinářům právnička Helena Válková, která je dvojkou na pražské kandidátce.

Ve stopách VV?

Podle bývalého rektora Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušky, který kandiduje rovněž v Praze, jsou v desateru závazky, které se můžou zdát samozřejmé, ale v minulosti dodržovány nebyly. Zástupci ANO dále slibují, že se nenechají uplatit, nebudou zneužívat výhod, které mandát poslance nabízí, a nezpronevěří se tím, že by začali podporovat jiné politické uskupení s konkurenčním programem.

Poslanci VV v minulosti podepisovali kromě etického kodexu i jakousi smlouvu o stranické poslušnosti, která je měla vázat až sedmimilionovou pokutou. Za porušování pak strana některé lidi vyloučila ze strany.

Babišovo hnutí má podle průzkumů šanci dostat se do sněmovny. Na dotaz novinářů, s kým by mohlo po volbách spolupracovat, dnes Babiš vyhýbavě řekl, že koalice se dojednávají až po volbách. Neumí si ale představit spolupráci se stranami, které by chtěly zvyšovat daně. O tom uvažuje například ČSSD.

ANO se rozštěpí, věří Dienstbier

Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier přitom v rozhovoru s rakouskou agenturou APA povolební spolupráci s hnutím ANO nevyloučil, "i když by taková koalice byla velmi problematická a nestabilní". "V tom hnutí je několik zajímavých osobností, ale nemají společný program. Proto si myslím, že se neudrží pohromadě po celé volební období."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…