Kandidáti ODS na prezidenta se pustili do Dienstbiera

01.06.2012 12:42

Volebním shromážděním v Eurocentru v Jablonci nad Nisou odstartovala volba kandidáta na prezidenta v Libereckém kraji. Občanští demokraté si vybírají ze dvou kandidátů, mezi 1. místopředsedou Senátu Parlamentu ČR Přemyslem Sobotkou a poslancem Evropského parlamentu Evženem Tošenovským. V Ústeckém kraji začali členové ODS volit už v úterý. Přidejme, že ani jeden z nich není žádnou z agentur na výzkum veřejného mínění považován za favorita. Ani jednomu z nich nejsou přičítány jakékoli šance uspět.

Kandidáti ODS na prezidenta se pustili do Dienstbiera
Foto: Patrik Uhlíř
Popisek: Přemysl Sobotka v diskusním pořadu BTV Na rovinu

Oba kandidáti během zhruba dvouhodinové diskuse varovali veřejnost před možností návratu komunistů. Dotaz v Jablonci padl konkrétně na Jiřího Dienstbiera, který o spolupráci ČSSD s KSČM otevřeně hovoří: "Obávám se, že se Jiří Dientsbier mladší vydal na cestu, která z mého pohledu dává obrovskou šanci komunistům na to, že by mohli vládnout. Já bych komunisty do vlády nikdy nejmenoval,“ řekl 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Podobně na kandidaturu Jiřího Dienstbiera na prezidenta nahlíží také europoslanec Evžen Tošenovský. "Posunuli bychom se někam, kam se posunovat nemáme. Je to jenom na nás, abychom až k takovým extrémům nedošli,“ upozornil bývalý hejtman Moravskoslezského kraje a primátor Ostravy Evžen Tošenovský.

Premiér Petr Nečas během volebního shromáždění mimo jiné vyjádřil své přesvědčení, že občanští demokraté nabízejí naproti tomu kvalitní kandidáty na prezidenta. Pochválil také zavedení prezidentských primárek v ODS. „Jsem také přesvědčený, že je dobře, že jsme zvolili tento model, že jdeme do přímé volby prezidenta a že máme možnost ovlivnit výběr kandidáta úplně všichni. Hlas kteréhokoli člena ODS má stejnou váhu jako hlas toho, kdo je například z vedení ODS včetně premiéra,“ zmínil.

Oba kandidáti odpovídali v Jablonci nad Nisou na bezmála dvě desítky otázek, z nichž podstatná část se týkala pravomocí a role prezidenta, jejich postojů vůči kandidátům jiných politických stran nebo aktuální kauzy ČSSD s vazebně stíhaným Davidem Rathem.

Aktuální výsledky hlasování ve volebních regionech „Východ“, „Střed“, „Jih“ a „Západ“ jsou k dispozici na webových stránkách ODS. Stav hlasování je nyní 1523 hlasů pro Přemysla Sobotku a 794 pro Evžena Tošenovského.

Další volební shromáždění se koná v sobotu v Ústí nad Labem, po kterém bude volba v regionu „Sever“ uzavřena. Příští týden se primárky ODS přesouvají do Moravskoslezského kraje. Volební shromáždění s kandidáty je v plánu v pondělí 4. června na Výstavišti Černá louka v Ostravě.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…