Kandidáti do kontrolního orgánu veřejnoprávní televize hovoří před sněmovním výborem

15.04.2015 12:50

Sněmovní volební výbor dnes vyslechne polovinu z více než padesátky kandidátů do Rady České televize, která v květnu obmění pět členů. V první části veřejného slyšení se již představili například dosavadní předseda Rady ČT Jaroslav Dědič, který mandát obhajuje, bývalý předseda rozhlasové rady Jiří Florian, psycholog Ivan Douda, olympionik Martin Doktor a ředitel festivalu dokumentárních filmů Marek Hovorka. Veřejné slyšení je naplánováno do odpoledne a bude pokračovat ve čtvrtek.

Kandidáti do kontrolního orgánu veřejnoprávní televize hovoří před sněmovním výborem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti úrovni zpravodajství České televize

Uchazeči mohou koncepci představit během několikaminutového vystoupení, po kterém následují dotazy poslanců. Ty směřují zpravidla na hospodaření televize, pravomoci členů rady nebo hodnocení konkrétních kauz, jako byla například předloňská stížnost redaktorů ČT na údajnou cenzuru.

V první vlně uchazečů se dále objevili například šéfredaktor časopisu Sdělovací technika Petr Beneš, bývalý ředitel Českého centra v Moskvě nebo člen Státního fondu kinematografie Tomáš Glanc a někdejší šéf programu ČT a dramaturg TV Nova Václav Čapek.

Dědič ve svém vystoupení řekl, že rada je souborem osobností, které garantují odbornost v jednotlivých oblastech. "Například radě v této chvíli schází právník, což si myslím, že je chybou," poznamenal. U členů rady podle něj záleží na tom, zda funkci neberou jako angažmá politického směru nebo pouze svého vidění světa.

Na volná místa v Radě České televize se původně přihlásilo 53 osob nominovaných příslušnými organizacemi a sdruženími, rezignaci později oznámil Miroslav Konvalina. Užší nominaci 15 členů výbor vybere příští úterý, z nich Sněmovna ve dvoukolovém hlasování v květnu vybere pětici nových členů.

Rada České televize je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje právo kontrolovat činnost ČT. Do působnosti náleží například jmenovat a odvolávat generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií, schvalovat rozpočet a závěrečný účet nebo kontrolovat plnění rozpočtu ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…