Kandidáti na europoslance šokovali. Chtějí mír, internet a Českou republiku mají za somráky

16.05.2014 23:28

Hosty pátečních Událostí, komentářů byli kandidáti do Evropského parlamentu Radka Poláková z Klubu angažovaných nestraníků, Olga Sedláčková ze strany Evropských demokratů a Radoslav Štědron ze Strany práce a Nespokojení občané.

Kandidáti na europoslance šokovali. Chtějí mír, internet a Českou republiku mají za somráky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Jaký mají postoj jejich strany k bezpečnostním otázkám, které se týkají energie a jejího dovozu? „Chtěli bychom posílit nezávislost na dodávkách z Ruska, protože máme i jiné alternativy," říká Poláková s tím, že je potřeba se zaměřit například na vodík. Právě dovoz energie z Ruska je momentálně velkým evropským tématem. Podle Polákové je důležité se i kvůli současné vyeskalované situaci na Ukrajině v rámci naší bezpečnosti od Ruska odstřihnout.

S tím souhlasí i Sedláčková, která by chtěla zdroje hledat na územích členských států. „Musíme být opravdu připraveni na různé situace. Je potřeba se podívat na všechny možné zdroje energie v jiných částech Evropy. Můžeme využít například zdroje uhlí, vodní toky, jadernou energii," představuje zároveň program své strany Sedláčková.

Břidlicový plyn ne

S odpovědí na otázku, jaký zdroj energie by byl pro Českou republiku nejlepší, měl ale problém Radoslav Štědron ze Strany práce a Nespokojení občané. „Energetickou soběstačnost zatím máme. Na tuto otázku ale nelze odpovědět za dvacet vteřin, je to pro mě téma na tři hodiny," odbyl moderátora Štědron. Například břidlicový plyn ale podle něj ideálním palivem není. „Břidlicový plyn není tou správnou cestou pro naši republiku," dodal.

Také pro Sedláčkovou by nebyl břidlicový plyn ideální. „Pro mě jsou daleko důležitější zdroje uhlí než břidlicový plyn," říká. Podle Polákové by zase mohlo dojít kvůli jeho dovážení k zátěži na životní prostředí. „Technologie budou spojeny se zátěží na přírodní prostředí. Podporovali bychom tedy rozhodně výzkum," má jasno Poláková.

Nejdůležitější je mír

Řeč přišla i na to, co by prosazovali za vylepšení v rámci Evropské unie, kdyby byli do parlamentu zvoleni. Strana práce a Nespokojení občané by se zasazovala o změnu celé ústavy Evropského parlamentu. „Chceme navrhnout změnu EU. Například nechceme, aby se parlament stěhoval z Bruselu do Štrasburku. Pokud nás zvolí, tak do roka předložím všem europoslancům námi navrženou novelu na změnu EU ústavy. Předložím ji i panu Cameronovi a paní Merkelové a celé naší vládě," plánuje Štědron.

Internet na konec

„My bychom chtěli prohlubovat spolupráci s Evropskou unií," oponuje mu Sedláčková. „Například Lisabonská smlouva je pro členské státy velice výhodná," dodává. Pro radikálnější změnu je ale Štědron, podle kterého je potřeba nastolit v Evropě mír. „Je to jen otázka času, kdy Němci, Francouzi a Britové přestanou platit. Vystupujeme jako Česká republika jako somráci, jako žebráci. Nejdůležitější je mír. Čína ani nikdo jiný na nás nemá, je nás pět set milionů, jsme kulturně i intelektuálně vyspělejší!" rozohnil se Štědron.

Podle Polákové je ale vzájemné vypomáhání základem Evropské unie. „Princip solidarity je principem EU," namítá. S tím souhlasí i Sedláčková, které množství peněz z evropských fondů nevadí, vadí jí pouze jejich rozdělování. „Měl by se změnit systém. Měly by se dávat peníze například na infrastrukturu, na něco, co lidé potřebují a budou užívat," říká. „Můj program do voleb se týká například toho, aby měli všichni občané Evropské unie do roku 2020 přístup k internetu. Aby měli možnost připojení k vysokorychlostnímu internetu," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…