Kandidáti na primátora Ostravy se střetli ve studiu ČT. Řeč byla nejen o ovzduší

10.09.2014 23:17

Předvolební seriál debat České televize se ze stodoly ve vesnici roku Řepicích přesunul do moravskoslezské metropole – Ostravy. Okteto lídrů politických stran usilujících o vítězství v blížících se komunálních volbách diskutovalo nad dvěma palčivými tématy, která dlouhodobě trápí „srdce rudé“ barda Jarka Nohavici – kvalita životního prostředí a sociálně vyloučené lokality.

Kandidáti na primátora Ostravy se střetli ve studiu ČT. Řeč byla nejen o ovzduší
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Předvolební debata ČT ke komunálním volbám v Ostravě

První dějství předvolebního debaty z Ostravy bylo zaměřeno na kvalitu životního prostředí. Obyvatele moravskoslezské metropole dlouhodobě trápí zejména špatný stav ovzduší. Moderátora pořadu Václava Moravce tedy zajímalo, co se za čtyři roky, tedy za uplynulé volební období v Ostravě změnilo. Šanci vyjevit své názory dostala přímo ve studiu čtveřice kandidátů na post primátora –Tomáš Macura (ANO), Lumír Palyza (ČSSD), Martin Juroška (KSČM) a  Lukáš Semerák (Hnutí Ostravák). Na twitteru pak s diváky diskutovali Liana Janáčková (Nezávislí), Zbyněk Pražák (KDU-ČSL), Martin Štěpánek (ODS) a Martin Piperek (TOP09).

Tomáš Macura (ANO) připustil, že se v Ostravě za čtyři roky něco povedlo, stále však údajně zůstává mnoho, co by se dalo zlepšit. Současný primátor městské části Poruba Lumír Palyza (ČSSD) k tomu dodal, že je třeba k velkým průmyslovým producentům, kteří svojí výrobou zahlcují město prachem, najít cestu. „Nemůžeme si namlouvat, že tu bude vzduch čistý jako na Šumavě, jelikož jsme průmyslové město. Něco se za čtyři roky zlepšilo, nicméně by se mělo investovat do restrukturalizace průmyslu v Ostravě,“ uvedl Martin Juroška (KSČM).

Lukáš Semerák z Hnutí Ostravak zmínil, že ve své městské části mají stroje, které sbírají prach z ulic. A že je to mnohem lepší způsob čistění vzduchu, než jaký zavedl Lubomír Palyza v Ostravě-Porubě, kde stříkají vodu na chodník.

Jan Hovorka z laboratoře pro životní prostředí nicméně uvedl, že prach na ulicích tvoří pouze setinu znečištění. Tři čtvrtiny znečištění jdou údajně na vrub spalování uhlí a taktéž technologiím v železárnách. To vše má prý vliv na zdraví obyvatel, kdy překračování povolených limitů poškozuje například genetickou vybavenost mužů.

Jaké konkrétní kroky by v případě zvolení kandidáti zavedli?

Tomáš Macura (ANO) by více tlačil na snižování emisních limitů u velkých znečišťovatelů, tlačil by také na modernizaci lokálních topenišť a jejich kontrolu a důraz by rovněž kladl na ekologizaci dopravy. Lubomír Palyza (ČSSD) by tlačil na stát, resp. aby vyvinula tlak na průmyslníky a podobně jako Macura by se přiklonil k ekologizaci dopravy a sběru prachu. „Chceme motivovat lidi, aby vice jezdili městskou hromadnou dopravou. V první fázi bychom výrazně zlevnili jízdenky, hlavně ty dlouhodobé,“ předestřel plán ostravských komunistů Juroška.

„Mě je smutno, že ČSSD, která vede 12 let město, si dá závazek, že bude jednat s krajem, to si děláte srandu,“ rozčiloval se Semerák. Doprava – nelíbí se mi metoda pokus omyl, je třeba pozitivní motivace, tedy zatraktivněme hromadnou dopravu,“ uvedl Semerák. „Je třeba říct, že ČSSD rozkrádá dopravní podnik, pak není z čeho brát na modernizaci – vy máte Janouška s Rittigem, my Palyzu,“ pojmenovával překážky k lepšímu využití hromadné dopravy.

„Když přijde znečišťovatel, dám mu, co chce, ale bude se muset k něčemu zavázat. Řeknu mu: ty mě tady dusíš, já ti nevyhovím. Palyza nechce tlačit na průmyslníky, aby nepřišel o místa, a tím říká, de facto je udusím. Já bych radši přišel o pracovní místa,“ rozjel se Semerák.

Se sociálně vyloučenými lokalitami by měl Ostravě pomoci stát

Druhá část předvolební debaty se točila kolem sociálně vyloučených lokalit, kterých se na území Ostravy nachází necelá dvacítka.

„Je pravda, že tento problém se týká všech velkých měst na světě, ale řešit se to dá. Je ale třeba k tomu mít personální nástroje i legislativní možnosti,“ vyjádřil svůj názor lidovecký kandidát na primátora Zbyněk Pražák s tím, že v minulosti se udělaly některé kroky, které nebyly nejvhodnější. Například zrušení veřejné služby, což údajně vedlo k tomu, že ve vyloučených lokalitách dnes žijí lidé, kteří nemají práci a jsou zvyklí žít ze sociálních dávek, přičemž jejich děti nikdy neviděly rodiče pracovat.

Vyřešit problémy se sociálně vyloučenými lokalitami by mohly pomoci peníze z Evropské unie. Proti tomu se ovšem razantně postavila Liana Janáčková (Nezávislí): „Vyhazovat peníze na lidi, kteří se sebou nic nechtějí dělat, je zbytečné,“ konstatovala. „Ostrava je vykreslená jako černá a smradlavá. My tady máme lidi nechat odcházet, protože se na nás takhle někdo dívá? To se mi nelíbí. Dejte peníze obcím, ty si umí poradit samy. Když je problém s občanem, tak jdu a řeším ho - na to nepotřebuji zákony,“ dostala se do varu.

A do varu dostala Janáčková svými slovy i Maritna Piperka z TOP 09. „To co tady prezentuje Janáčková, to jsou zkratkovitá řešení, kterými je proslulá,“ uvedl na její adresu s tím, že problém s vyloučenými lokalitami je v Ostravě dlouhodobý. „Je třeba lidi integrovat, řešit problémy s dluhy, je třeba, aby nebydleli v ubytovnách, aby procesy nebyly nastaveny tak, aby vznikaly ghetta. Je třeba, aby nám centrální vláda neházela klacky pod nohy, spíše by měla lokalitám pomoci,“ dále uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…