Kandidátka ČSSD je nedemokratická, tvrdí Kajnar. Do sněmovny nechce

30.08.2013 15:44

Ostravský primátor a krajský předseda ČSSD Petr Kajnar, který soudně napadl kandidátku ČSSD, na níž není, je přesvědčen, že kandidátní listina sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji nebyla sestavena demokratickým způsobem. Na základě rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2011 se proto rozhodl dodržování stanov politických stran soudně vymáhat a kandidátku u soudu napadl. Vyplývá to z prohlášení, které Kajnar dnes rozeslal médií.

Kandidátka ČSSD je nedemokratická, tvrdí Kajnar. Do sněmovny nechce
Foto: i-region.eu
Popisek: Bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar

 Kajnar kandidátku napadl spolu se svým náměstkem pro dopravu Tomášem Suchardou a starostkou městské části Radvanice a Bartovice Šárkou Tekielovou. Podle vyjádření Kajnara nechce nikdo z nich v předčasných volbách kandidovat do Sněmovny. "Ani já, ani mí kolegové nyní už neusilujeme o kandidaturu do Poslanecké sněmovny za Českou stranu sociálnědemokratickou ani za žádný jiný politický subjekt," uvedl Kajnar.

Kajnar kritizuje údajnou svévoli strany

K dnešnímu dni jsou podle něj u Obvodního soudu pro Prahu 1 podány čtyři žaloby na nedodržování stanov Okresním výkonným výborem ČSSD Ostrava. Několik dalších žalob je ze stejných důvodů připravováno.

"Jsou podány z toho důvodu, že žalobci se nebyli schopni domoci svých práv deklarovaných Ústavou České republiky prostřednictvím vnitřních kontrolních mechanismů České strany sociálně demokratické," napsal Kajnar.

Podle něj je český politický systém založen na demokratické soutěži politických stran. "Pokud ovšem samotné dění v politických stranách není založeno na demokratických principech, pak do politické soutěže vstupují subjekty, které předkládají voličům kandidátky voluntaristicky (svévolně, bez diskuse) sestavené," sdělil primátor, který nyní s novináři nekomunikuje a zatím nechce k žalobě sdělovat žádné další podrobnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…