Kandidátku ČSSD na Vysočině povede v krajských volbách znovu Běhounek

26.10.2019 16:15

Kandidátku sociálních demokratů na Vysočině příští rok v krajských volbách znovu povede nestraník Jiří Běhounek. V kraji už dovedl ČSSD třikrát k vítězství, hejtmanem je od roku 2008. O tom, že bude znovu lídrem, rozhodla dnešní krajská konference ČSSD v Jihlavě. Novinářům to řekl předseda krajského předsednictva Petr Krčál.

Kandidátku ČSSD na Vysočině povede v krajských volbách znovu Běhounek
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Do senátních voleb na Žďársku sociální demokraté podle očekávání za rok pošlou novoměstského starostu Michala Šmardu, jehož nedávno strana prosazovala na ministra kultury. Na Pelhřimovsku bude obhajovat mandát dlouholetý senátor z ČSSD Milan Štěch.

„Kraj Vysočina je v sociální demokracii nejdál, co se týče přípravy voleb do krajského zastupitelstva a také do Senátu,“ řekla novinářům ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která se konference zúčastnila.

Celou kandidátní listinu pro krajské volby na Vysočině bude konference schvalovat 21. března. Jiný návrh na lídra kandidátky sociálních demokratů v kraji nepadl, Běhounek podle Krčála získal od delegátů konference velmi silný mandát. „Naším cílem je v krajských volbách uspět velmi dobře,“ řekl.

Krajská konference se podle Krčála také zabývala základním návrhem volebního programu pro krajské volby, který připravil hejtmanův náměstek Vladimír Novotný (ČSSD). Zveřejněn bude rovněž po krajské konferenci příští rok v březnu. Do června pak o programu chtějí sociální demokraté diskutovat i s veřejností v kraji.

Krajská konference dnes také volila patnáctičlenné krajské předsednictvo, Krčál obhájil pozici jeho předsedy.

Krajskou koalici v posledních třech letech tvoří sociální demokraté s hnutím ANO, ODS a Starosty pro Vysočinu. Volby v roce 2016 na Vysočině vyhrála ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Ze 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté mají 11. Hnutí ANO má devět křesel, lidovci sedm. V zastupitelstvu je také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…