Karanténa vyrobí další záplavu pacientů, říkají otevřeně lékaři. Srdce, metabolismus, psychika

30.04.2021 11:45

Čeští lékaři se obávají, že pandemie covidu-19 bude mít své neblahé dozvuky na lidské zdraví. Může ji vystřídat epidemie srdečních, metabolických a psychických nemocí. Významně k tomu přispěje i karanténa a vládní opatření. „Musíme lidi vrátit do tělocvičen a na sportoviště. Hrozí nám epidemie metabolických i psychiatrických onemocnění a depresí,“ burcují lékaři k rychlé akci. Informují o tom Novinky.

Karanténa vyrobí další záplavu pacientů, říkají otevřeně lékaři. Srdce, metabolismus, psychika
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

„Po překonání pandemie covidu nám hrozí pandemie kar­diovaskulárních chorob, kde je u nás mortalita stále jedna z nejvyšších v EU,“ uvedl předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart na středeční tiskové konferenci nazvané Chronicky nemocní v době pandemie.

„Nárůst počtu osob, které trpí srdečním selháním, je v posledních letech skoro exponenciální, je to do určité míry pandemie 21. století,“ doplnil. Do roku 2040 by podle něj počty srdečních onemocnění měly stoupnout až o 41 procent.

K fatálním onemocněním srdce dnes nepřispívají jen známé faktory, jako je kouření, vysoký tlak a diabetes. Další rizika přišla s karanténou. „Je tu také sociální deprivace, psychosociální stres a vyčerpání, lockdown tomu nepřispívá. Fyzická neaktivita, která je zhoršená karanténními opařeními,“ vyjmenovával Linhart některé faktory, které mohou být původcem vzniku nebezpečných srdečních chorob.

Celý text ZDE

„Během opatření rizikové faktory narůstají. Když zavřete lidi doma, přibývají na váze. Měli bychom se co nejrychleji vrátit do tělocvičen a na sportoviště,“ apeloval. Na úmrtnosti na srdeční nemoci se může podle něj odrazit i zhoršená socioekonomická situace řady domácností.

Lidé podle něj také zanedbávají prevenci a bojí se jít do nemocnice, a to i ve chvílích, kdy už je opravdu zle. Už v prosinci klesl počet pacientů, kteří přijeli do nemocnice s infarktem, o 27 procent. K diabetologům chodí zase na kontroly až o 30 procent méně pacientů než v době před pandemií koronaviru.

„Hrozí nám epidemie metabolických onemocnění, ale i psychiatrických onemocnění a depresí. Musíme rychle udělat nějakou akci, abychom tuhle situaci dokázali nějak ovlivnit,“ apeloval Richard Češka, vedoucí Centra preventivní kardiologie v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…