Kardinál Duka: Neříkejte, že jsme zemí, kde kvete demokracie a úcta k člověku. Noviny šíří nenávist a pomluvy. Zcela rozhádaná společnost plná nenávisti

22.03.2015 5:22

V sobotu 21. března se v Praze uskutečnil XV. Národní pochod pro život, který pořádalo Hnutí Pro život, jež bojuje proti potratům. Pochodu se zúčastnilo několik tisíc lidí. Účastníci prakticky zaplnili při průchodu Národní třídu.

Kardinál Duka: Neříkejte, že jsme zemí, kde kvete demokracie a úcta k člověku. Noviny šíří nenávist a pomluvy. Zcela rozhádaná společnost plná nenávisti
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Národní pochod pro život. Jeho účastníci protestovali proti umělému přerušení těhotenství

V rámci akce byly slouženy tři mše: Tradiční tridentskou mši v latině sloužil v kostele sv. Gabriela v Holečkově ulici kanovník Metropolitní kapituly Jan Gerndt, řeckokatolickou liturgii v katedrále sv. Klimenta v Karlově ulici celebroval biskup Ladislav Hučko, apoštolský exarcha, a pontifikální mši svatou v kostele sv. Jiljí v Husově ulici měl Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský.

Neměli bychom mlčet

Kardinál Dominik Duka měl v kostele, který byl naplněn k prasknutí, také kázání, které se týkalo potratů i jiných krizových jevů dnešní doby, které papež Jan Pavel II. nazýval kulturou smrti.

"Uvědomujeme si, že zmařené životy těch, kteří mohli bránit Evropu před nebezpečími a starostmi, se kterými si politici a veřejný život absolutně neví rady, tak tyto oběti jsou na jedné pateně s obětí jedinou a jedinečnou, a to je oběť jediného kněze Nového zákona Ježíše Krista. Toho, který život nebral, ale svůj život dal. Chceme tedy i vzpomenout těch matek, které právě ve chvíli porodu zaplatí často i život. Vlastně nám ukazují onu jedinečnou účast všech pokřtěných na kněžství Ježíše Krista. Zamysleme se sami nad sebou. Tato skutečnost, život nevinných obětí nás zavazuje, abychom nemlčeli, abychom také na ně pamatovali v modlitbách, ale i ve svém konkrétním přístupu k těmto otázkám,“ řekl Duka na úvod mše svaté.

Ti, co křičí "kupředu“, obviňují Boha a jsou za nimi miliony mrtvých

Po čtení z Písma měl přes 20 minut kázání. Podle Duky dal Kristus život za všechny, i za ty, kteří se nenarodili. "Ať to byla jedna, nebo druhá totalita, které si mohou připsat na své konto miliony oběti, tak koho obviňovali? Obvinili Boha… Proč začaly války a revoluce? Často se zdůvodněním, že chtějí přinést lidem štěstí, mír, pokoj, že chtějí osvobodit člověka. Ale jsme svědky stále toho, že ti, kteří berou život druhým, že ti, kteří křičí 'kupředu', nikdy svůj slib nesplní. Naopak můžeme v rámci celé historie poukázat na to, že vždy přinesly mnohem větší teror. A i my jako křesťané a katolíci musíme přiznat, že když jsme domnívali, že je možné donutit někoho k víře, donutit ho k tomu, aby žil lépe a křesťansky, když to nejde, tak s palcátem a cepem, nebo také s inkvizičními hranicemi, tak víme, že to nedopadlo dobře. Svět se nestal lepším. Protože cesta ke svobodě, cesta k lidské důstojnosti a opravdu šťastnému životu je cestou toho, který přišel na Velikonoce do Jeruzaléma,“ řekl Duka.

"Současná krize světa se rovná krize církve? Musíme si odpovědět, že to je skutečně krize tvoření životů. Je to krize, která nemůže poklesnout níž. Protože pod dnem té současné krize již nic není, je pouze smrt. Naše křesťanství, naše církev nemůže existovat bez rodiny. Náboženství, víra v Boha nemůže existovat bez rodiny. Protože se nemůžete pomodlit základní modlitbu, kterou nás naučil Pán Ježíš, Otče náš, nemůžete přistupovat s láskou k Matce Boží, jestliže nevíte, že je to matka. Abychom neskončili ve společnosti, kde mateřství se považuje za zátěž, zbytečnost,“ pokračoval Duka.

Zbabělé vraždění! Zcela rozhádaná společnost, kde jeden druhého nenávidí

Pak nepřímo zmínil islám: "Neexistuje jiné náboženství, skutečné náboženství, které by chápalo Boha jako otce. Jestliže jsme v současné době otřeseni, co se děje, jestliže nechápeme, proč je možné chápat za vrchol hrdinství a náboženský projev vraždění dětí, žen a bezbranných. Zbabělé vraždění! Pak protože tito vrazi nikdy Boha neoslovili slovem 'Otče'. Nikdy nemají pocit, že jsou Božími dětmi. Jsou jeho sluhy a otroky. Pouze tři skutečnosti: Otec, matka a dítě skutečně vedou ze současné krize celého světa. Protože v tom případě se nemohu na druhého dívat jako na nepřítele. Kristus nám říká tak daleko, že nám říká: 'Milujte své nepřátele.' Neříkejte, že jsme tak velice přátelští, neříkejte, že jsme zemí, kde kvete demokracie a úcta k člověku. Sdělovací prostředky nás učí, že nejdůležitější je vyvolávat skandály, nenávist a pomluvy. Jaký je výsledek? Zcela rozhádaná společnost, kde jeden druhého nenávidí! Kde se neštítí jakékoli pomluvy. Prý v rámci svobody slova… Slovo je největší zbraň. Slovo může postavit na nohy a slovo také zabíjí. Kolik lidí se zhroutilo, kolik lidí si sáhlo na vlastní život, protože pomluvy a dehonestace je dohnala k takovému kroku. A to prý je svoboda,“ rozhořčil se kardinál.

Jaká může být svoboda sáhnout na život bezbranného nenarozeného?

"Svoboda je nedělitelná a svoboda nemůže existovat bez přátelství a bez lásky. Jinak je k ničemu. Pak to není svoboda. Jaká může být svoboda sáhnout na život bezbranného nenarozeného?“ uzavřel kázání Duka. Proběhly přímluvy za ochranu do života od početí a přímluva za potracené děti. V kostele byla přítomna například poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Duka poděkoval na konci mše účastníkům Pochodu pro život, kteří usilují o změnu v potratové praxi a legislativě a omluvil se, že se nemůže účastnit pochodu kvůli dalším povinnostem.

       

Právo na život je základní lidské právo

Samotný Pochod pro život začal pak ve 14:15 na Mariánském náměstí, kde proběhlo několik projevů. Zdeňka Rybová z Hnutí Pro život řekla, že právo na život je základní lidské právo a řekla, že za několik posledních let bylo formou potratů zabito u nás tolik lidí, jako byly naše oběti druhé světové války – 120 tisíc. Bez života dle ní není svoboda.

Poslankyně TOP Jitka Chalánková řekla, že se bojuje za ochranu lidského života a aby se děti narodily a mohly být vychovávány svými rodiči. Varovala před tím, co se k nám hrne ze Západu. Tedy snaha omezovat právo rodičů na výchovu dětí a odebírání dětí rodičům. Řekla, že musíme být na stráži.

Její kolegyně Nina Nováková řekla, že některé věci jsou jasné každému malému dítěti – že život je lepší než smrt a že existují věci, které byly pravdou vždy, ještě, než existovaly parlamenty.

Marek Michalčík z Fóra života řekl, že muži by měli být chlapi, kteří chrání své rodiny, svou ženu a své děti. Je nutné zabráni usmrcování nenarozených dětí.

Předseda hnutí Úsvit a poslanec Tomio Okamura promluvil o důležitosti rodiny a ochraně nenarozených dětí. Negativním trendem je rozbíjení velké křesťanské rodiny, zabíjení lidských plodů, singles a zbavování se vlastní rodiny. Homosexuálové a lesby rodinu nenahradí a děti nezplodí. Je to dle něho sebevražedný trend. Podle něho je nutný návrat k tradiční křesťanské rodině, která je základem i fungování sociální solidarity.

Matka Tereza: Když jsou vražděni bezbranní, co bude následovat?

Průvod centrem Prahy šel pak trasou Mariánské náměstí – Platnéřská – Křižovnická – Smetanovo nábřeží – Národní třída – 28. října – Václavské náměstí. Zúčastnilo se ho několik tisíc lidí.

Závěrečný program proběhl u sochy sv. Václava. Zde promluvil provinční ministr Řádu minoritů Bogdan Cikora, který poděkoval Bohu za každého člověka a rodičům, že přijímají a starají se o své děti. Zmínil matku Terezu, která řekla, že když lidé formou potratů zabíjejí bezbranné, kteří je neohrožují, tak co potom bude následovat. Biskup Ladislav Hučko řekl, že život je mimořádný Boží dar ojedinělý v celém vesmíru. Účastníci průvodu na závěr zazpívali u sochy sv. Václava chorál Svatý Václave.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…