Kardinál Duka: Tím, že budeme známkovat a vylučovat „extrémní“ politické strany, ničeho nedosáhneme

14.05.2018 8:14

V souvislosti s otázkou, jak se nyní dívá na pozvolný nástup komunistů k moci, se vrátil ke svému kázání, které podle něj nebylo úplně dobře pochopeno. „Pro mě nebyl zásadní problém, že prezident je na sjezdu KSČM. Ale že význam této strany, která získala historické minimum hlasů, je tak veliký, že mohou do jisté míry diktovat, jaká bude vláda a jaký bude její program,“ připomněl s tím, že právě proto také řekl, že bude velmi důležité, aby zaznělo rozhodné slovo prezidenta.

Kardinál Duka: Tím, že budeme známkovat a vylučovat „extrémní“ politické strany, ničeho nedosáhneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

„Překvapilo mě, jaké úsilí jsem pak musel vyvinout, abych se dozvěděl, co prezident na sjezdu KSČM skutečně řekl. Nemluvě o tom, jak marně jsem hledal nějaké zamyšlení nad jeho slovy,“ dodal v rozhovoru pro MF Dnes.

Prezident podle něj na sjezdu komunistů ale řekl pravdivá slova. „Zmínil, že trenduje k levicovému směru politiky, zatímco já jsem občanem, který trenduje spíše k pravému středu. V otázce budoucí vlády mě trochu zneklidňuje situace ostatních politických stran, které vyklidily prostor a dávají prostor těm uskupením, která označují za problémová,“ řekl.

Poté, co Duka prý sám nahlédl do predikcí výzkumných agentur, zjistil, že předčasné volby by vůbec neznamenaly řešení situace. „Můj problém bude i v tom, když budeme diskutovat o levici a pravici. Pro mě není extrémní levice a pravice tak, jak je prezentována ve sdělovacích prostředcích,“ míní kardinál, který je přesvědčen o tom, že pokud chceme být demokraté, musíme vést dialog a ukazovat, co je pro tuto společnost skutečně obecné dobro. „Známkováním, že tomu budu nadávat, toho budu vylučovat, ničeho nedocílíme,“ je přesvědčen.

Jestli by celou situaci nevyřešilo a neodblokovalo to, kdyby Andrej Babiš odstoupil a nechal vládu sestavit někoho jiného, si prý Duka rozhodně nemyslí. „Toto je skutečně problém. Za vítěze voleb musíme chápat Andreje Babiše, protože on je ten, který představuje toto hnutí,“ zdůraznil s tím, že vyčítá sdělovacím prostředkům, že má stále na obrazovce diskusi o kauze Čapí hnízdo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…