Kardinál Duka bilancuje a vyzývá ke společenské angažovanosti

04.01.2014 20:57

Kardinál Dominik Duka bilancoval několik dní po Novém roce ve své pravidelné glose na Radiožurnálu. Zamýšlí se nad vším dobrým i zlým a zmiňuje v této souvislosti také novoroční projev bývalého prezidenta Václava Havla z roku 1990 a především jeho slova "Naše země nevzkvétá".

Kardinál Duka bilancuje a vyzývá ke společenské angažovanosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši sloužili kardinál Dominik Duka a předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml

Kardinál Dominik Duka ve své glose říká, že slova Václava Havla byla po letech, kdy jsme slýchávali, že naše budování dosahuje hvězd, šokující. Přesto tu však prý byla naděje, byla to slova osvobodivá, znamenající, že pravda zvítězila.

Tato slova mohla podle Duky zaznít jen proto, že se do naší země vrátila svoboda a ruku v ruce s ní byla obnovena i suverenita. "Ve chvíli dnešní nejistoty a bezradnosti, kterou vyvolává současná politická a morální krize s hospodářskými důsledky, vám chci říct toto: Mohu se s vámi podílet o obavy a nejistotu, což je důkazem svobody a vítězství pravdy navzdory všem lžím," prohlásil církevní hodnostář.

Odvaha a společenská angažovanost

Duka dále hovořil o tom, co je potřeba v následujícím roce udělat, a vyzval k odvaze, k aktivní účasti na církevním životě a také ke společenské angažovanosti. "Nebuďme nekritičtí vůči státu a světu politiky, ale buďme spravedliví," vyzval kardinál.

Pokud se prý rozhlédneme, uvidíme vše dobré a krásné, co celá společnost vykonala, vše, co se podařilo. Duka také poděkoval za duchovní pomoc, lidské pochopení a spoluúčast, která se projevuje při charitních sbírkách, jejichž činnost nás prý řadí mezi špičku solidárních států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…