Kardinál Duka obhajoval restituce před papežem Františkem

14.02.2014 14:21

Papež František při dnešním setkání s českými biskupy vyzval, aby církev své materiální prostředky využívala výlučně k duchovním účelům. František ve Vatikánu přijal delegaci českých a moravských biskupů pod vedením kardinála Dominika Duky a během jejich devadesátiminutového setkání byla řeč i o církevním majetku, informoval ČTK zástupce České biskupské konference Ondřej Mléčka.

Kardinál Duka obhajoval restituce před papežem Františkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

František přivítal delegaci biskupů v čele s kardinály Dukou a Miloslavem Vlkem už ve středu, kdy během generální audience požehnal korunky ke staroboleslavskému mariánskému reliéfu Palladium země české a korunu pro sochu olešnické Panny Marie. Dnes se konalo uzavřené jednání, které bylo prvním oficiálním setkáním biskupů s novým papežem zvoleným loni v březnu. Naposledy se česká delegace takto s papežem setkala v roce 2005.

Setkání s papežem začalo za účasti dvou desítek biskupů a dalších hodnostářů

„Zatímco po dlouhý čas církev ve vaší zemi utlačovaly režimy založené na ideologiích popírajících lidskou důstojnost a svobodu, dnes se musíte vypořádávat s jinými nástrahami, kupříkladu se sekularismem a relativismem," uvedl papež ve své dnešní promluvě. František se v závěru své řeči zmínil i o majetkových otázkách, když zdůraznil, že „materiální prostředky mají být určeny výlučně k duchovnímu poslání církve" a že majetek má být spravován „uvážlivě a transparentně, a to také za pomoci důvěryhodných a kompetentních laiků".

Setkání s papežem začalo za účasti dvou desítek biskupů a dalších hodnostářů kolem 10:30 SEČ. Skončilo pak kolem poledního, protože papeže čekal další program. U příležitosti dnešního svátku svatého Valentýna pontifik na Svatopetrském náměstí dal požehnání katolickým snoubencům, kterých se tam shromáždilo asi 25.000.

Zástupci české katolické církve budou v rámci pravidelné návštěvy nazvané Ad limina apostolorum (K prahům apoštolů) v Římě až do 17. února. Dnes večer je ještě čeká mše v bazilice sv. Klimenta, kterou si představitelé různých slovanských zemí připomenou 1145 let od smrti sv. Cyrila. Ten je v chrámu pochován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…