Kardinál Duka ocenil obezřetnost české vlády k imigrantům: Někteří tu mohou mít "jiné poslání"

26.12.2015 12:13

Slovenský Dennikn.sk přinesl rozhovor s kardinálem Dominikem Dukou. Rozhovořil se nejen o uprchlících, ale i obavách z radikálních muslimů a o strachu o Evropu. Uvedl, že se nepřiklání ani k jednomu extrému – přijímat každého či nepřijímat nikoho. Protože si myslí, že uprchlická vlna s sebou nese i džihádisty, považuje konání slovenské i české vlády za rozumné.

Kardinál Duka ocenil obezřetnost české vlády k imigrantům: Někteří tu mohou mít "jiné poslání"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

V rozhovoru Duka vzpomenul také na prvního českého prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí uplynuly minulý týden čtyři roky. „Lidé, kteří spolu prošli vězením, si navzájem říkají muklové. Kdybych to měl dát do pořadí: Je známý, kamarád, přítel a mukl. Tedy mukl je něco jako v akademickém světě doktor,“ uvedl Duka s tím, že byli v kontaktu až do konce jeho života. „Myslím si, že jeho pohřeb a především účast mladé generace ukázaly, že jeho vstup do politického života a jeho skutečná zásluha o návrat svobody a demokracie do této země jsou stále dostatečně silné. I když v rámci chaosu a žabomyších válek se nám zdá, že je to už dávná historie, paměť národa tu stále je,“ řekl k tomu. 

Původní text ZDE

Duka také řekl, co si myslí, že by Havel řekl o uprchlících. „V souvislosti s uprchlíky z balkánského konfliktu řekl, že všechny je skutečně nemůžeme přijmout,“ vzpomenul na Havlova slova Duka.

Podle Duky není současná migrační vlna běžnou migrací. „A v této migrační vlně bez jakékoliv kontroly – protože státy, které tuto povinnost měly, totálně selhaly – je nutné postupovat uvážlivě. Je třeba posoudit, kdo skutečně potřebuje pomoc a je v ohrožení života, kdo přichází za lepším a kdo v uprchlické vlně plní i určité jiné poslání,“ uvedl. Podle něj je Evropa připravena na to, přijmout křesťanské uprchlíky. Důležité je však podle něj především zasadit se o to, aby v těchto zemích nemohla pokračovat ani ne tak občanská válka, ale především válka vedená teroristickými metodami.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…