Kardinál Duka podpořil profesora Piťhu, pronásledovaného ženskou lobby

11.10.2018 22:24

Pražský arcibiskup Dominik Duka coby předseda České biskupské konference (ČBK) vyjádřil podporu katolickému knězi a profesoru Petru Piťhovi, za jehož kázání na něj ve čtvrtek ráno podala Česká ženská lobby trestní oznámení. Podle spolku se v něm snažil veřejnost a věřící přesvědčit, že Istanbulská úmluva rozvrací rodiny.

Kardinál Duka podpořil profesora Piťhu, pronásledovaného ženskou lobby
Foto: archiv
Popisek: Prof. Petr Piťha

Kázání, které Piťha pronesl v katedrále svatého Víta na konci září spustilo v síti neziskových organizací, které hájí práva žen v České republice, pořádný poprask. Během svého kázání na svátek svatého Václava ve svatovítské katedrále se spolku Česká ženská lobby znelíbilo, že se pustil do kritiky Istanbulské úmluvy. 

Za nedemokratický a diktátorský totiž označil Piťha dokument Rady Evropy a jeho autory obvinil z inspirace marxismem a nacismem. „Ani jedno ze zmiňovaných Piťhových tvrzení se nezakládá na pravdě. Nic podobného z Istanbulské úmluvy ani z její důvodové zprávy nevyplývá,“ okomentovala pro server iDNES.cz knězova slova předsedkyně České ženské lobby Eliška Kodyšová. O záměru podat trestní oznámení informoval spolek už ve středu. Trestní oznámení pak podaly členky spolku ve čtvrtek ráno.

Kardinál Duka se dnes v kauze jednoznačně postavil na Piťhovu stranu. Na stranách české katolické církve vydal prohlášení, že v této věci má jeho plnou podporu. „Jako předseda ČBK vyjadřuji podporu Mons. Petru Piťhovi v souvislosti s kázáním proneseným na svátek sv. Václava v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha,“ uvedl.

Zároveň pak zkonstatoval, že ve věci Istanbulské úmluvy se na oficiálním stanovisku ČBK nic nemění. V něm biskupové českých a moravských diecézí společně připomínají základní principy, o něž se opírá vztah muže a ženy. Vyjadřují také své znepokojení nad obsahem tzv. Istanbulské úmluvy, která má být přijata i českým Parlamentem. A připomínají, že na zavrženíhodné násilí na ženách i mužích již naše současné zákony pamatují.

Původní tetx ZDE.

Podle pravidel úmluvy by se měly upravit české zákony. Je pravda, že většina opatření však už v české legislativě je. Česká ženská lobby k ratifikaci úmluvy v České republice ale dlouhodobě vyzývá. Podle organizace schválení a implementace úmluvy značně zlepší služby nejen pro ženy, ale i pro muže, kteří zažívají násilí. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…