Kardinál Duka se naštval: Tyto všechny služby již dnes církev poskytuje, páni novináři

28.04.2015 16:30

Na pravou míru se rozhodl uvést kardinál Dominik Duka některé údaje, které v pondělí 27. dubna zveřejnila Mladá fronta Dnes v článku „Zeman úspěšně lobbuje za nové hospice. Nemáme na to, děsí se církev.“ Církevní hodnostář polemizuje například s tvrzením listu, že církev provozuje 310 škol a školských zařízení od mateřských škol po teologické fakulty.

Kardinál Duka se naštval: Tyto všechny služby již dnes církev poskytuje, páni novináři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„Katolická církev ve skutečnosti provozuje cca 110 škol a školských zařízení, teologické fakulty na univerzitách jsou veřejné, nejsou to tedy žádná církevní zařízení,“ píše Duka na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Opravuje i další údaj novinového článku, který psal, že církev provozuje 11 hospiců a že dva další mají brzy vzniknout. „Jde o kooperaci se státem a občanskými sdruženími, několikrát bylo zmíněno, že prezident veze základní kámen hospice v Hradci Králové a zařízení pro seniory, tedy ne hospice v Újezdě u Brna,“ vysvětluje to, jak se prý věci ve skutečnosti mají, Duka.

Není podle něj také pravda to, že církev má 265 charit a diakonií. „Těžko sečítat, charity jsou různého typu, snad je pro představu lepší uvést, že poskytujeme 1 209 sociálních a zdravotních stálých služeb pro 86 000 klientů… A to prostřednictvím 6 947 zaměstnanců, 2 290 dobrovolníků, působíme ve 24 zemích,“ vypočítává hlava české katolické církve.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…