Kardinál Duka se obořil na Halíka za jeho slova o přijímání uprchlíků

07.05.2016 11:11

O nedůvěře k církvi, islámu, vztahu s prezidentem Milošem Zemanem i migrační krizi pohovořil v obsáhlém rozhovoru Lidových novin kardinál Dominik Duka.

Kardinál Duka se obořil na Halíka za jeho slova o přijímání uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka a prezident Miloš Zeman

Jak Duka uvádí, to, že má blízko k současné hlavě státu, neznamená, že bude souhlasit s každým prezidentovým krokem. „Pokud se však v kostelích modlíme za představitele státu, musíme o nich tak také mluvit. Každý máme chvilku, kdy si na ně zanadáváme, ale také vím, že takto nemohu vystoupit na veřejnosti,“ uvedl Duka s tím, že přímou volbu prezidenta nevnímá pozitivně, neboť rozdělila společnost.

Podle Duky je i přes průzkum, že Česká republika je nejateističtějším národem v Evropě, počet návštěvníků v posledních dvaceti letech v českých kostelech stabilní. „Proměňuje se věková hranice, církev mládne a ve smyslu praktikujících neztrácí, ale naopak získává. Ovšem neplatí to plošně, jsou oblasti, kde vidíme úbytek, což je dáno i vylidňováním určitých oblastí, a na druhé straně přírůstek akumulací. Když si vezmeme konkrétně Prahu, je tu velká koncentrace vysokoškolských studentů, nejen těch univerzitních, ale i z různých soukromých vysokých škol,“ uvedl Duka.

Následovalo i téma migrační krize a islámu. „Strach před imigrací není z větší části ani islamofobie, ani šovinismus. Je to normální úvaha, která vychází z toho, že minulý rok tato divoká migrační politika přinesla jistá rizika a problémy,“ podotýká Duka a všímá si toho, že uprchlíci nemají zájem o země Visegrádské čtyřky.
 
„Ona existuje historická paměť i pro uprchlíky, zde bylo to velké bojiště mezi expanzí islámu a obranou křesťanské Evropy, to může hrát roli. Zcela jistě jsou v tom i sociální otázky, v koloniálních zemích se uprchlíci také snadněji domluví anglicky či francouzsky, roli hraje i silná přítomnost turecké menšiny v Německu,“ zdůvodňuje Duka uprchlický zájem. 
 
Zároveň si všímá i dvou extrémních způsobů reagování na migrační krizi. „Ten jeden nechce vidět problémy, nevidí, že existuje i politika džihádistů a otázka sociálního zabezpečení. Když někteří naši občané demonstrují za přijetí milionu nebo i neomezeného počtu uprchlíků, museli bychom jim také položit otázku, jestli jsou ochotni se zříci čtvrtiny svých příjmů. Pak je druhý extrém těch, kteří řeknou ani noha, a společně se obracejí do šovinistické a zcela nerozumné pozice. Víme, že mezi uprchlíky jsou lidé, kteří utíkají, aby si zachránili život. S řešením uprchlické krize ale již nelze váhat,“ myslí si Duka.
 
Podle jeho názoru není možné zastavit válečný stav v zemích konfliktu bez vojenské přítomnosti, bez mírových sborů, je nutné obnovit infrastrukturu. „Pokud se dnes říká, že nejsme ochotni nikoho přijímat, není to pravda. Pražská arcidiecézní charita i další charity na tom pracují, máme zařízení i programy. Církev to samozřejmě nemůže dělat sama, stejně jako v jiných oblastech. Církev není politickou stranou, nemůže si také dovolit popírat úlohu státu. Je tu spolupráce s ministerstvy a dalšími státními složkami, které se touto problematikou zabývají,“ obhajoval českou církev Duka. Uvedl také, že není možné jen tak jednoduše říct, že otevřeme hranice. „Občané by měli být vládě opravdu vděční, že postupuje rozumně,“ dodal.
 
Duka se ve svých slovech opřel také do kněze Tomáše Halíka. Podle něj bylo jeho vystoupení, v němž hovořil o přijímání uprchlíků, emotivně přeexponované. „Církev má svůj hlas a to je hlas České biskupské konference. K tomu, jak vystupuje určitý kněz, má jeho biskup právo se vyjádřit. Tady také používám své autority. Nepoužívám jí často, ale musí být chvíle, kdy je třeba říci své,“ podotkl Duka.
 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …