Kardinál Duka varoval před nejednotou a vzájemnou neúctou

27.09.2015 20:31

Před nejednotou a vzájemnou lidskou neúctou varoval dnes kardinál Dominik Duka. Řekl také, že bez odvahy bude ohrožena svoboda i v České republice. Svá slova pronesl na závěr procesí, které prošlo centrem Prahy a skončilo Svatováclavským zastavením na Václavském náměstí.

Kardinál Duka varoval před nejednotou a vzájemnou neúctou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velikonoční vigilie s kardinálem Dominikem Dukou v katedrále sv. Víta na Pražském hradě

Procesí s kopií Palladia země české ve svém čele vyšlo odpoledne od kostela Všech svatých na Hradě, kde se sloužila mše. Konalo se den před svátkem svatého Václava a předznamenalo pondělní národní svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi, která se tradičně koná u příležitosti svátku sv. Václava.

Bez odvahy nebude nic

"A když v té konstelaci současné situace říkáme jak dál, tak je si zapotřebí uvědomit, že bez odvahy mít otevřené srdce a také bez odvahy mužů v těch zemích, které se potácejí na kraji zhroucení, nebude zajištěn ani mír, ani pravá svoboda nejenom v severní Africe či na předním Východě, ale také bude ohrožována i v naší zemi," prohlásil Duka na Václavském náměstí. "Tím velkým nebezpečím je naše nejednota, neúcta jednoho k druhému, což tady zažíváme velmi často, ale je to reálný život, ve kterém žijeme," řekl.

Ve svém projevu Duka současně poděkoval starostovi Prahy 1 Oldřichu Lomeckému (TOP 09) za to, že na pražském Klárově mohl vzniknout pomník československým letcům bojujícím proti nacismu. Umístění pomníku od počátku provázely spory s pražskými památkáři. Vadila jim monumentálnost díla i to, že v parčíku již jedna socha je. Kritizovali také postup Prahy 1 a britského velvyslanectví, o povolení prý požádaly pozdě a bez dostatečné diskuse. Praha 1 nakonec za umístění pomníku zaplatila pokutu 150.000 korun.

Duka pak s Lomeckým položili kytici k soše svatého Václava.

Palladium země České

Palladium země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, podle legendy darovala sv. Václavu jeho babička sv. Ludmila, která ho prý dala zhotovit na radu sv. Cyrila a Metoděje. Český kníže jej nosil celý život na prsou až do svého skonu.

Na konci třicetileté války se ho zmocnili Švédové. Darovali ho do Vídně, odkud bylo roku 1650 v triumfálním průvodu přeneseno do Prahy a odtud pak definitivně do Staré Boleslavi. Při slavnostním uvítání v Čechách byl reliéf oslavován jako Palladium země České. Reliéfu je připisována ochranná moc nad českými zeměmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…